Index Vakbarát Hírportál

Jack Nicholson arcán újra ott a Joker vigyora

2023. április 29., szombat 07:42 | aznap frissítve

Stílusosan, diadalmenetben vonult be a Los Angeles Lakers az NBA nyugati főcsoportjának elődöntőjébe, miután leghűségesebb szurkolója, Jack Nicholson szeme láttára legázolta a Memphis Grizzliest a két csapat párharcának hatodik mérkőzésén. Ezzel a 17-szeres bajnok 4–2-re megnyerte a sorozatot. Ugyancsak a nyugati konferenciában a Sacramento Kings idegenben 118-99-re legyőzte a címvédő Golden State Warriorst, és ezzel 3–3-re ki egyenlített.

Los Angelesben természetesen megtelt a húszezer nézőt befogadó Crypto.com Arena, és a szurkolók között már egy órával a kezdés előtt felbukkant a legendás Lakers-drukker, Jack Nicholson, fia, Ray kíséretében. A 86 éves sztárnak az 1970-es évek óta bérlete van az első sorba, a megszokott courtside, azaz pályaszéli székére. 

Nicholson a 2021–2022-es szezon nyitánya óta most először látogatott ki a csarnokba, LeBron James, a hazaiak csapatkapitánya kitörő örömmel fogadta a régi barátot, és melegen összeölelkezett az idős, a rossz nyelvek szerint demenciában szenvedő színésszel. Megható jelenet volt. 

Nicholson látott már egy-két szenzációs Lakers-csapatot, karnyújtásnyi távolságból figyelte Wilt Chamberlaint, Kareem Abdul-Jabbart, James Worthyt, Magic Johnsont, Kobe Bryantet, Shaquille O’Nealt, Pau Gasolt, látta a Showtime Lakerst az 1980-as évek derekán Pat Riley keze alatt, majd a kétezres években a Phil Jackson által dirigált ötszörös bajnokcsapatot, de olyan parádénak talán még ő sem lehetett szemtanúja, mint amit péntek este – talán a veterán filmsztár tiszteletére – elővezetett a Darvin Ham edző által vezérelt csapat.

Amúgy ott volt a pálya szélén a nézők között Kyrie Irving, a régi clevelandi bajnoktárs, aki szintén eljött megnézni LeBron és a Lakers megdicsőülését. Pacsizás a feldobás előtt:

Bár 9–5-re még a vendég Grizzlies vezetett, aztán minden összejött a Lakersnek. Egyszerűen tökéletes kosárlabdát mutatott be a hazai gárda. Anthony Davis a vendégek egyik dobását blokkolta a másik után, alley-oop zsákolásokkal szórakoztatta a nagyérdeműt.

D’Angelo Russell mindent bedobott, ami keze ügyébe került, és még asszisztokat is osztogatott, egyéni playoff-pontcsúcsot ért el, LeBron pedig szimplán LeBron volt, ami maga a tökély, még egy reverse jamet, azaz visszakézből előadott zsákolást is bemutatott! Majdnem 39 évesen!

Anthony Reaves, a messziről esetlennek, ügyetlennek tűnő fehér srác pedig egyáltalán nem lógott ki a sztárparádéból, sőt! Volt egy olyan lerohanása, amikor jobbra passzt imitált, majd a megbolondított védő mellett ziccert dobott! Utána párostáncot lejtett LeBronnal:

Amikor a harmadik negyed elején 89–57-re alakult az állás, a 32 pontos különbségnél végleg eldőlt a meccs és a továbbjutás sorsa.  A negyedik negyedben már a cserék játszottak, mindenki a lefújást várta, a publikum pedig önfeledten ünnepelt. „Happy days are here again!”, visszatértek a régi szép idők Lakerlandbe! A vendégek 30,2, a hazaiak 53,8 százalékos pontossággal céloztak mezőnyből, a vége 40 pontos henger, 125–85 lett.

Ugyancsak Kaliforniában,  San Franciscóban a Sacramento Kings idegenben 118–99-re legyőzte a bajnok Golden State Warriorst, és ezzel 3–3-ra alakította az állást, a hetedik meccset Sacramentóban, az állam fővárosában vívják. Aki ott győz, arra a Lakers vár a konferencia-elődöntőben. Nem irigylem, bárki is lesz az.

Eredmények, Nyugati főcsoport, első kör:

Los Angeles Lakers –Memphis Grizzlies 125-85
Legjobb dobók: Russell 31, James 22, Davis 16 (14 lepattanó, 5 blokk), Reaves 11, ill. Aldama 16, Bane 15, Jackson 14, Brooks és Morant 10-10.
A végeredmény: 4–2 a Lakers javára.

Golden State Warriors –Sacramento Kings 99-118
Ld.: Curry 29, Thompson 22, Wiggins 13, ill. Monk 28, Fox 26, K. Murray 15, Lyles 12. 
Az állás: 3–3

Rovatok