Index Vakbarát Hírportál

Ha baj van, ott a Szakáll és a Joker!

2023. május 2., kedd 08:06

Mikor keljen életre egy elfeledett szupersztár, ha nem az NBA rájátszásában? James Harden egymaga feledtette a sérült Joel Embiidet a Philadelphia 76ers–Boston Celtics főcsoport-elődöntő nyitányán, amikor 34. évét taposva 45 pontos playoff-karriercsúcs-beállítással vezette győzelemre a Testvéri Szeretet Városának csapatát. Ezt követően Denverben Nikola Jokics csak a szokásosat hozta, amikor egy 39 pontos, 16 lepattanós gyöngyszemmel kiharcolta a Nuggets 97–87-es győzelmét a Phoenix Suns ellen. Itt már 2–0-ra vezet a Joker gárdája.

Az NBA a ragadványnevek ligája. Amikor például James Harden néhány évvel ezelőtt nem túl előnyös hatalmas fekete szőrzetet növesztett az arcán, azonnal ráragadt a The Beard, vagyis a Szakáll becenév a 2018-as idény MVP-jére. Egyelőre a 34. évét taposó irányító a történelem egyik legjobb olyan kosarasa, akinek még nincs NBA-bajnoki címe, de nagyon azon van, hogy ez az állapot megszűnjön, ezért szerződött Brooklynból Philadelphiába Joel Embiid, az MVP-cím nagy esélyese mellé. Vállalva a fizetéscsökkentést és a kiszolgálói szerepkört a szupersztár mellett.

Csakhogy a Boston Celtics elleni főcsoport-elődöntő első meccsén a sérült Embiid, az alapszakasz legponterősebb játékosa (33,1 pontos átlag) nem tudott játszani, valakinek át kellett vennie a pontszerzés terhét. Nem gond, a Szakáll agresszív üzemmódba kapcsolt, rájátszásbeli egyéni csúcsát beállítva 45 pontot dobott, és 119–115-ös győzelemre vezette csapatát. (Harden a rekordját még 2015-ben állította fel, 25 évesen.)

A Szakáll úgy jött ki a parkettre, hogy első öt dobása célba talált, és a jó dobószázaléka végig megmaradt. A legfantasztikusabb kosarát 8,4 másodperccel a lefújás előtt, 115–114-es Celtics-vezetésnél szerezte védjegyével, a visszalépős hármassal. 

Harden hátvédpárja, a fiatal, 22 éves Tyrese Maxey 26 ponttal segítette rutinos kollégáját, ketten együtt 71 pontot raktak le az asztalra, amivel semlegesítették a bostoni duó, Jayson Tatum és Jaylen Brown összesen 62 (39+23) pontját. 

Nyugaton menetel a konferencia legjobb csapata, a playoffban eddig még veretlen Denver Nuggets.

Természetesen a legutóbbi két alapszakasz MVP-je, a zombori Joker, Nikola Jokics vezérletével.

A szerb center 39 ponttal, 16 lepattanóval, 5 gólpasszal, 2 labdaszerzéssel és egy blokkal segítette csapatát, levéve a terhet az ezúttal betliző Jamal Murray (10 pont, 3/15 mezőnyből) válláról. Jokics 26 pontot szerzett a második félidőben, és szinte egymaga fordította meg az állást, hiszen a harmadik negyedben még a Suns vezetett 7 ponttal. 

Kedden derül ki, hogy sikerül-e a triplázás a Jokernek, azaz sorozatban harmadszor is ő lesz-e az MVP, vagy Embiid, esetleg Jannisz Antetokounmpo (Milwaukee Bucks).

A Suns legjobbja 35 pontjával Devin Booker volt, Kevin Durantnek nem nagyon ment (24 pont, de csak 10/27 mezőnyből, 2/12 hármasból).

Egy bravúrkosár a Jokertől, ízelítőnek:

Főcsoport-elődöntők

Kelet: Philadelphia 76ers–Boston Celtics 119–115. Az állás a párharcban: 1-0.

Nyugat: Denver Nuggets –Phoenix Suns 97–87. Az állás a párharcban: 2-0.

(Borítókép: James Harden 2023. május 1-jén. Fotó: Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images)

Rovatok