Index Vakbarát Hírportál

Hollywoodban írják a sikersorozat hatodik fejezetét

2023. május 11., csütörtök 07:04 | aznap frissítve

Életben maradt a Golden State Warriors és a New York Knicks is az NBA főcsoport-elődöntőjében, miután hazai pályán behúzta a hatodik mérkőzést, és feljött 3–2-re. A bajnok Warriors tehát még tartja magát, de a kosarasvilág által feszülten figyelt sorozat hatodik részét pénteken Hollywoodban írják.

Módosult a forgatókönyv a kaliforniai derbin, a szakadék szélére került Golden State Warriors a hármasok terméketlen erőltetése helyett végre elkezdett kosarazni, és onnan jött a segítség, ahonnan senki sem várta: Draymond Greentől. A veterán harcos egyik kosarat szerezte a másik után a gyűrű közvetlen közeléből, nagyszünetig tőle szokatlan módon 14 pontig jutott, és Andrew Wiggins is méltó társa volt, így sikerült félidőre 70–59-es vezetést szerezni. Igaz, az sem ártott, hogy a második negyed utolsó másodpercében Stephen Curry a Golden Gate Bridge túlsó pillérjétől bebombázott egy-egy triplát.

54–54-ig tudta tartani a lépést a vendég, onnan fokozatosan felőrölte ellenfelét a Warriors. 79–61-nél már 18 pont volt az előny, Wiggins remekelt, Curry pedig szórta a gólpasszokat. Odaát David és James egy kicsit magára maradt, Walker, a két nappal korábbi Los Angeles-i meccs valószínűtlen hőse a harmadik negyed végén nulla pontnál tartott, nem is volt dobáskísérlete. Igaz, hétfőn sem, akkor is csak az utolsó játékrészben rázta meg magát.

A Golden State jelenleg éppen olyasmire vállalkozik, amire összesen 13 alkalommal volt példa az NBA rájátszásainak 1946 óta íródó történetében: visszajönni 1–3-as hátrányból, kierőszakolni, majd megnyerni a hetedik meccset. Ebből a tizenháromból egyet-egyet valósított meg a Warriors és a Lakers is. Mindkettőt a 2016-os playoffban, először a Golden State az Oklahoma ellen a nyugati konferencia fináléjában, majd a döntőben emlékezetes módon a Lakers éppen a Warriors rovására. 

A negyedik negyedet 93–82-es hazai vezetésről kezdték a csapattok. Egy darabig egymás hibáiból éltek, 99–94 volt az állás nyolc perccel a lefújás előtt. Ezúttal a Lakers szedett le kevesebb lepattanót, konkrétan tízzel kevesebbet, és a személyi hibákban sem mutatkozott különbség LeBron Jamesék javára. Nem volt szép a játék, sőt, inkább nyögvenyelős. Austin Reaves is magára talált a hajrában, 104–95-ig még fel tudott zárkózni a vendégcsapat, de Curry triplája a legjobbkor jött a sarokból, a Warriors valahogyan kiizzadta a győzelmet, és egy lépést visszaaraszolt a szakadék széléről.

Az sem jött jól a Lakersnek, hogy 7 perc 43 másodperccel a vége előtt Kevon Looney véletlenül lekönyökölte Anthony Davist, akinek annyira megfájdult a feje, hogy már nem tudott visszatérni a parkettre, és kerekesszéken gurították be az öltözőbe.

A hatodik meccset azonban a Crypto.com arénában játsszák pénteken, ott, ahol ebben az idényben egyszer sem győzött a Warriors, viszont ötször kikapott.

A bajnoknak csak akkor lehet keresnivalója Los Angelesben, ha Wiggins ezt a formáját hozza:

Keleten ugyanaz történt, mint Nyugaton: az 1–3-as hátrányban lévő csapat, a New York Knicks behúzta a hatodik meccset a Madison Square Gardenben, és életben maradt. Ha a hatodik mérkőzést Miamiben játsszák. 

Keleti főcsoport elődöntő, 5. mérkőzés:

New York Knicks–Miami Heat 112–103. Legjobb dobók: Brunson 38, Barrett 26, Randle 24, ill. Butler 19, Adebayo 18, D. Robinson 17, Strus 14, Martin 11. A Miami 3–2-re vezet.

Nyugati főcsoport elődöntő, 5. mérkőzés:

Golden State Warriors–Los Angeles Lakers 121–106. Ld.: Curry 27, Wiggins 25, D. Green 20, Payton II 13, Poole 11, Thompson 10, ill. James 25, Davis 23, Russell és Reaves 15-15, Schröder 14. A Lakers 3-2-re vezet.

(Borítókép: Andrew Wiggins 2023. május 10-én. Fotó: Andrew D. Bernstein / Getty Images)

Rovatok