Index Vakbarát Hírportál

Csak erős idegzetűeknek: kegyetlen kivégzés a sivatagban

2023. május 12., péntek 07:52

A Denver Nuggets besétált az NBA nyugati főcsoportjának döntőjébe, miután lemosta a Footprint Center parkettjáról a házigazda Phoenix Suns csapatát. Ezzel 4–2-re megnyerte a párharcot a coloradói gárda, és páholyból várja, hogy a másik ágról ki érkezik: a bajnok Golden State Warriors vagy a Los Angeles Lakers. Keleten mindent eldöntő hetedik meccs lesz a Boston Celtics–Philadelphia 76ers elődöntőben, miután a zöldek idegenben egyenlítettek 95–86-os győzelmükkel.

A lehetetlenre készült csütörtök este a Phoenix Suns a Denver Nuggets elleni nyugati főcsoport-elődöntő hatodik meccsén az NBA rájátszásában: két sérült kulcsembere, Chris Paul és DeAndre Ayton nélkül életben maradni, legyőzni a Nikola Jokics vezérelte Denver Nuggetset, és ezzel kierőszakolni a hetedik mérkőzést. 

Nem sikerült, nem is sikerülhetett, mert a vendégek majdnem tökéletes játékkal már a nagyszünetig harmincpontos előnyt szereztek (81–51), és ezek után a második félidő már tét nélküli labdázgatássá laposodott. 125–100 lett a vége, a Nuggets kivégezte a 2021-es döntős Suns csapatát a Sonora-sivatagban, 2020 után újra ott van a főcsoportdöntőben.

A meccs még így is egy újabb fejezet lett a Jokics-hőskölteményben. A zombori center tizenegyedik tripla-dupláját vágta ki a playoffokban, csak a Suns elleni sorozatban a harmadikat, és lerakott az asztalra egy újabb gyöngyszemet: 32 pont, 10 lepattanó, 12 gólpassz, 3 labdalopás, 1 blokk, 13/18 a mezőnyből, mindössze 2 eladott labdával.

És mivel a többi Nuggets-sztár is remekelt (Jamal Murray 26, Kentavious Caldwell-Pope 21 pont), továbbá csapatszinten 53,7 százalékkal céloztak mezőnyből, nem lehetett kétséges a végeredmény. A Denver egyetlen lépésre van attól, hogy története során először megnyerje konferenciáját, és bejusson az NBA döntőjébe.

Szép játék a kosárlabda, nem?

Eközben Phoenixben elgondolkodhatnak azon, hogy vajon mennyire volt sikeres Kevin Durant megszerzése. A bedobó már 34 éves, kérdéses, van-e még benne annyi, hogy bajnoki címre vezesse Monty Williams edző csapatát. Hiába játszott élete formájában Cameron Payne (31 pont, 12/16 mezőnyből, 7/9 triplából), ha Devin Booker betlizett (12 pont, 4/13 mezőnyből), és Durant sem tudta megváltani a világot 23 pontjával.

Booker, aki két évvel ezelőtt azzal került a pletykalapok címlapjára, hogy Kendall Jennerrel, a celebmodellel járt, újabb egy évvel elnapolhatja nagy vágya, a bajnoki cím beteljesítését.

Keleten hetedik meccs lesz a Boston–Philadelphia-párharcban, miután a Celtics idegenben egyenlített pocsék mérkőzésen. 

Keleti főcsoport elődöntő:

Philadelphia 76ers –Boston Celtics 86-95. Ld.: Embiid és Maxey 26-26, Harden 13, ill. Smart 22, Tatum 19, J. Brown 17, Brogdon 16. Az állás 3–3.

Nyugati főcsoport elődöntő:

Phoenix Suns –Denver Nuggets 100–125. Ld.: Payne 31, Durant 23, Landale 13, Booker 12, ill. Jokics 32, Murray 26, Caldwell-Pope 21. A Nuggets 4–2-re megnyerte a párharcot.

(Borítókép: Nikola Jokics (k), a Denver Nuggets játékosa a Phoenix Suns elleni első negyedben 2023. május 11-én. Fotó: Christian Petersen / Getty Images)

Rovatok