Index Vakbarát Hírportál

Érik a sporttörténelem talán legnagyobb szenzációja?

2023. május 20., szombat 08:54 | aznap frissítve

447 esetből 33-szor tudott fordítani egy csapat 0–2-es állásról az NBA 77 éves történelmében, de úgy, hogy az első két meccset otthon veszítette el, azonban mindössze kétszer. Úgyhogy majdnem lehetetlen küldetés vár a Boston Celticsre azok után, hogy 111–105-re elveszítette a keleti főcsoportdöntő második meccsét a konferencia nyolcadik kiemeltje, a mindenki által leírt Miami Heat ellen. Az állás 2–0 a floridaiaknak a négy győzelemig tartó sorozatban, vasárnap vívják a harmadik összecsapást.

Elcsépelt frázis az amerikai csapatsportokban a „Cinderella run” jelzős szerkezet, vagyis amikor egy csapat Hamupipőke módjára totális outsiderként nyeri el a királyfi kezét, azaz arat valószínűtlen sikert. Márpedig az idei Miami Heat az NBA igazi Hamupipőkéje.

Először is úgy lépett tovább a play-inből Eric Spoelstra edző gárdája, hogy az első mérkőzését elveszítette az Atlanta Hawks ellen, majd utána legyőzte a Chicago Bullst. A playoffban az alapszakasz bajnoka, a legjobb mérleggel rendelkező együttes, a Milwaukee Bucks várt Jimmy Butlerékre. A végeredmény? 4–1 a Heatnek. Igaz, Jannisz Antetokounmpo, a Bucks szupersztárja már az első meccsen megsérült, majd utána a másodikat és a harmadikat kihagyni kényszerült, de akkor is...

Következett a második körben a szintén esélyesebb New York Knicks. A floridaiakat azonban nem érdekelték az esélyek, és 4–2-re felülkerekedtek. 

A konferenciadöntőben a tavalyi nagydöntős, 17-szeres bajnok Boston Celtics várt a Heatre, amely a talpon maradt csapatok közül a legjobb mérleggel rendelkezik. Ezek után az első két, Bostonban rendezett találkozó után a Miami vezet 2–0-ra. 

Az első két mérkőzés elvesztése után 447 esetből csak 33-szor tudott fordítani egy csapat a rájátszásban. De úgy, hogy otthon került 0–2-es gödörbe, mindössze kettő: a 2017-es Boston Celtics a Chicago Bulls ellen és a 2021-es Los Angeles Clippers a Dallas Mavericks ellen. 

A jelenlegi Boston–Miami párharc második mérkőzését szombat hajnalban játszották a TD Gardenben 19 580 néző, természetesen telt ház előtt. És csaknem húszezer néző figyelte döbbenten, ahogy kedvencei 111–105-re alulmaradnak.

Pedig minden jól indult Jayson Tatuméknak. A Celtics 11 ponttal vezetett a harmadik negyedben, majd 12-vel a negyedikben. A megtörhetetlen Jimmy Butler és társai azonban ekkor sem adták fel. A meccset egy 24–9-es szériával zárták le, és lökték olyan gödörbe a nagy esélyes ellenfelüket, ahonnan eddig mindössze két csapat tudott kivergődni. Vasárnap a Kaseya Centerben folytatódik a sorozat. Érdekes módon a bukmékereknél a Celtics annak a meccsnek az esélyese, körülbelül 75:25 arányban. De a Heat az idei playoffban mást sem csinál, mint fejre állítja a papírformát.

A csapat vezére a 33 éves Jimmy Butler, akinek nem véletlenül ez a beceneve: Playoff Butler. Az ő terepe a rájátszás. Az ideiben 12 meccsen 31,1 pont, 5,5 lepattanó, 5,6 assziszt és 2,2 labdalopás a mérlege. Volt egy 56 és egy 42 pontos mérkőzése, még a Milwaukee ellen az első körben. 

Szombat hajnalban 27 pontot szerzett a Celtics ellen. Ehhez Caleb Martin 25-öt tett hozzá, ami egyéni playoff-csúcs, azaz mások is kirobbanó formában játszanak Eric Spoelstra edző és Pat Riley elnök együttesében.

Bam Adebayo, a center is nagyot játszott (22 pont, 17 lepattanó, 9 gólpassz), odaát Jayson Tatum 34 pontja csak a szoros eredményhez volt elegendő. 

Adebayo 17 lepattanója egyéni szezoncsúcs:

Keleti főcsoport döntő, második mérkőzés:

Boston Celtics – Miami Heat 105–111
Ld.: Tatum 34, Brown 16, Williams és Brogdon 13-13, White 11, ill. Butler 27, Martin 25, Adebayo 22, D. Robinson 15, Strus 11.

A Boston tavaly 4-3-ra megverte a Miamit a keleti főcsoport döntőjében, de most hasonló bravúrhoz ötből négyet kellene nyernie úgy, hogy az ötből hármat Miamiben játszanak. Lehetséges? A történelem azt mutatja, hogy nem. 

(Borítókép: Jimmy Butler 2023. május 19-én. Fotó: Adam Glanzman / Getty Images)

Rovatok