Index Vakbarát Hírportál

Erre a PR-katasztrófára aligha számítottak a sportág topligájában

2023. május 21., vasárnap 07:43 | aznap frissítve

Nikola Jokics és a Denver Nuggets tántoríthatatlanul menetel története első NBA-döntője felé. A nyugati főcsoport fináléjának harmadik meccsén a coloradóiak Los Angelesben 119–108-ra simán megverték a Lakerst, összesítésben 3–0-s vezetésre tettek szert – ekkora gödörből még senki sem tudott kimászni a sportág történetében. Érik a Denver–Miami nagydöntő, ami a liga PR-osai szerint maga a katasztrófa, hiszen mindenki a Los Angeles Lakers–Boston Celtics álomdöntőre áhítozott. Majd legközelebb...

Kivonult a fél sztárvilág, hogy csodát lásson a Crypto.com Arenában. Csodát, mégpedig a Lakers feltámadását az NBA nyugati főcsoportdöntő első két mérkőzésének elvesztése után. Jack Nicholson, Eddie Murphy, Denzel Washington, Jake Gyllenhaal, Andy Garcia, Dyan Cannon, Ken Jeong, Joel McHale Hollywoodból, csak így, első nekifutásra. Továbbá a szlovén Anze Kopitar, a Kings hokicsapat kapitánya, a hátvéd Drew Doughty, továbbá a Chargers amerikaifutball-csapat védőfalából Khalil Mack, Derwin James és Sebastian Joseph-Day.

Denverből viszont eljöttek hárman, de micsoda hármas!

A rettenetes Jokics fivérek, Nikola (középen), Nemanja és Sztrahinja. Utóbbi kettő átugrott innen, Zomborból, hogy megnézzék az öcsit.

Nem akármilyen trió. Nikola, mint tudjuk, 211 centi, de a két báty sem törpe, mindketten kosaraztak korábban. Az Index két éve már bemutatta őket.

A 41 éves Sztrahinja 203, a két évvel fiatalabb Nemanja 198 centi, utóbbi MMA-harcos is, előbbi pedig kicsit durva, néhány évvel ezelőtt majdnem megfojtott egy nőt, de végül elengedte a szerencsétlen hölgy torkát. Köztudott, hogy mindig kiállnak öcsikéjük mellett. 

Mintha különösebben rászorulna...

Szombat este így szurkoltak Nikolának a Crypto.com Arena nézőterén:

 Aztán elkezdődött a mérkőzés.  A Lakers legutóbbi kilenc meccsét megnyerte hazai pályán, a playoffban 70 volt eddig ebben az idényben. És 97-re most is vezetett, de aztán jött 13 vendégpont, és máris 209 volt az állás a coloradóiaknak.

Meglepetésre Jokics az első negyedben egyetlen pontot sem szerzett, ahogy a legutóbbi denveri mérkőzés utolsó negyedében sem volt eredményes.

Két játékrész Jokics-pont nélkül. Nem lesz ebből baj?

Ugyan, hiszen itt volt Jamal Murray, a kanadai hátvéd, aki 17 pontot termelt az első 12 percben, 80 százalékos pontossággal, majd félidőben már 30 pontnál tartott! 5855-ös vendégvezetéssel mentek be az öltözőbe a csapatok.

A második félidőben is dominált a Nuggets, persze a szokásos Lakers-őrület még hátravolt. A negyedik negyed közepén 94–93-ra fordított a házigazda. De aztán Jokicsék kivágtak egy 13–0-s szakaszt, és ezzel 106–94-nél minden vitás kérdés eldőlt. Még tartott a meccs, amikor LeBron james és Anthony Davis, a Lakers két lecserélt sztárja már elindult az öltözőbe.

30 a nyugati döntő állása. Az NBA 1946 óta íródó történelmében innen még senki sem jött vissza, 03-ról senki sem tudott fordítani.

A Nuggets először juthat be a nagydöntőbe, értelemszerűen először lehet Denver–Miami finálé. A Heat 20-ra vezet Keleten úgy, hogy az első két mérkőzést idegenben nyerte meg. Az NBA New York-i központjában, az Olympic Towerben Adam Silver ligaigazgató elégedetten dörzsölte a tenyerét. Mekkora nézőcsúcs lesz a Lakers–Celtics finálé! Az NBA történelmének két legeredményesebb csapatával, a két, egyaránt 17-szeres bajnok szupergárdával! LeBron vs. Jayson Tatum! Anthony Davis vs Jaylen Brown! 

Erre most úgy néz ki, hogy két médiatörpe, Denver a Sziklás-hegységben és Miami a maga homokos strandjával lesz a finálé két helyszíne. PR-katasztrófa... Nézettségi mélypont a televízióban.

Pedig a bírók mindent megpróbáltak. Még egy olyan faultot is befújtak Jokics ellen, ami nem is létezett, a szerb meg sem érintette Davist...

De Murrayre nem volt ellenszer. Első 14 dobásából 11-et a gyűrűbe küldött, meg sem állt 37 pontig. 

Jokicsnak ezúttal nem jött össze a tripla dupla, saját mércéjével mérve közepes meccse volt: 24 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz. Nekünk legyen mondva.

Viszont a többiek nem tétlenkedtek, Kentavious Caldwell-Pope például 17 pontot szerzett volt csapata ellen. Odaát Davis hiába hozott össze 28 pontot és 18 lepattanót, LeBron James 23 pontot és 12 gólpasszt, Austin Reaves szintén 23-at, ez kevés volt. 

A Nuggets hétfő este lezárhatja a nyugati döntőt. De ha nem, az esetleges ötödik meccs Denverben lesz. 

Nyugati főcsoport, döntő, 3. mérkőzés:

Los Angeles Lakers –Denver Nuggets 108119. Ld.: Davis 28, James és Reaves 2323, Hachimura 13, ill. Murray 37, Jokics 24, Caldwell-Pope 17, B. Brown 15, Porter Jr. 14. Az állás 30 a Denver javára.

Rovatok