Index Vakbarát Hírportál

Volt még egy csavar a thrillerben, így teljes a szenzáció

2023. május 30., kedd 06:41 | aznap frissítve

Senki sem hitte, hogy a Boston Celtics 0–3-as állásból ki tud egyenlíteni a Miami Heat ellen az NBA keleti főcsoportdöntőjében, mégis kiegyenlített. Ezek után ki hitte volna, hogy a Celtics hazai pályán, a lendület birtokában, simán elbukja a mindent eldöntő hetedik mérkőzést? Mégis elbukta. Ilyen sportág ez a kosárlabda, ilyen liga ez az NBA. Csütörtökön kezdődik a sosemvolt döntő az először finalista Denver Nuggets és a háromszoros bajnok Miami Heat között.

Talpra lehet állni egy olyan tőrdöfés után, amilyet Derrick White vitt be a Miami Heatnek a keleti főcsoport döntőjének hatodik meccsén, 0,1 másodperccel a lefújás előtt? Amikor a lendület a 0–3-ról kiegyenlítő zöldeknél van, akik ráadásul otthon, a TD Gardenben játsszák a hetedik összecsapást?

Erik Spoelstra, a floridaiak edzője azt mondta, lehet. És hogy ők mindig a győzelem nehéz útját választják.

Hát, ez most könnyen ment. Már 23 ponttal is vezetett a Heat, és végül 103–84-re leiskolázta a teljesen szétesően játszó, kizárólag a tehetségre, és nem a csapatjátékra alapozó Bostont, a 17-szeres rekordbajnokot.

1999 óta ez az első eset, hogy egy főcsoport 8. kiemeltje bejutott a nagydöntőbe, és összességében a második.

Másfelől most negyedszer sikerült 0–3-ról kiegyenlíteni egy csapatnak (jelen esetben a Bostonnak), de negyedszer sem sikerült behúzni a mindent eldöntő hetedik mérkőzésen a győzelmet. 

A Celtics 5–0-lal, majd 9–4-gyel indította a meccset, de aztán beindult a floridai henger. Az első szünetben már 27–15-re vezettek Jimmy Butlerék, akik az egész meccset tekintve 50 százalékkal dobták a triplákat (14/28), míg Jayson Tatumék csak 21,4 százalékkal (9/42). Igazából nem is volt fordulópontja a meccsnek, szép lassan, fokozatosan folyt ki a mérkőzés a hazaiak kezéből. Egyedül Derrick White hozta magát, a két nagy sztár, Tatum és Jaylen Brown együttesen 13/36-os mezőnymutatót szenvedett össze. 

Odaát viszont Caleb Martin, akit nem is draftoltak (!), remekelt. 26 pontot és 10 lepattanót hozott össze 11/16-os pazar mezőnyszázalékkal. Jimmy Butler újra „Playoff Jimmy” volt (28 pont, 7 lepattanó, 6 assziszt, 3 labdaszerzés), Bam Adebayo (12 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) is megtette a magáét. Remek csapatteljesítmény.

A keleti főcsoport döntőjének MVP-je Butler lett, Alonzo Mourningtól, a Heat egyik alelnökétől vette át a Larry Bird Trófeát. 

A Bob Cousy Trófea a keleti főcsoport bajnokának járt. 

Pat Riley, a sokat látott mágus, a Heat 78 éves elnöke ott mosolygott a háttérben. A hátranyalt frizurás öregúr eddig kilenc bajnoki címnek volt részese játékosként, segédedzőként, vezetőedzőként és klubvezetőként. 

Az 52 éves Erik Spoelstrának vezetőedzőként ez lesz a hatodik döntője:

A Heat 2006-ban, 2012-ben és 2013-ban nyert bajnokságot, legutóbb 2020-ban volt döntős. Mostani ellenfele, a Denver Nuggets még sohasem járt ilyen magasságokban, a csütörtökön kezdődő lesz a coloradóiak első fináléja. Mégis ők az esélyesek, egyrészt az alapszakaszban mutatott jobb teljesítményük (53/29 a 44/38-cal szemben) miatt, ami biztosítja számukra a pályaelőnyt, másrészt azért, mert Michael Malone edző gárdájában játszik napjaink egyik legjobb kosarasa, a kétszeres MVP Nikola Jokics. 

A döntő hivatalos programja:

Malone tegnapelőtt kijelentette, csak egy dologtól fél: az egyhetes pihenő miatt kiesik a ritmusból a csapata. Viszont cserébe pihenten állhat ki a döntőre a végsőkig elcsigázott, agyonjátszott Heattel szemben. A Miami 20 meccset vívott eddig a playoffban és a playinben együttvéve, a Denver tizenhatot, a nyugati fináléból például kisöpörte a Los Angeles Lakerst.

Charles Barkley a minap azt jövendölte, hogy a nagydöntőt söpréssel, 4–0-ra nyeri a Nuggets. 

Meglátjuk. 

NBA, Keleti főcsoport, döntő, 7. mérkőzés:
Boston Celtics–Miami Heat 84-103.
Ld.: J. Brown 19, White 18, Tatum 14, ill. Butler 28, Martin 26.

(Borítókép: Jimmy Butler, a Miami Heat játékosa a Boston Celtics elleni mérkőzésen 2023. május 29-én. Fotó: Maddie Meyer / Getty Images)

Rovatok