Index Vakbarát Hírportál

Megremegett a Sziklás-hegység a szerb óriás lépteitől

2023. június 13., kedd 06:18

Először az NBA bajnoka a Denver Nuggets! A Sziklás-hegység előszobájában a Nuggets küzdelmes, még inkább csúnya mérkőzésen 94–89-re legyőzte a Miami Heat csapatát az észak-amerikai profi kosárlabdaliga döntőjének ötödik összecsapásán, és ezzel 4–1-re megnyerte a sorozatot. A finálé MVP-je, legértékesebb játékosa Nikola Jokics, aki a szerb–magyar határ túlsó oldaláról, Zombor városából hódította meg a ligát.

Minél mélyebb a gödör, annál biztosabb, hogy a Miami Heat kimászik onnan, vagy legalábbis megpróbálja. Erre készült a floridai kosárlabdacsapat hétfő éjjel az NBA döntőjének ötödik mérkőzésén Denverben, a Nuggets otthonában, 1–3-as állásnál.

Ahonnan az NBA történetében 36 esetből mindössze egyszer sikerült valamelyik csapatnak fordítania, a 2016-os Cleveland Cavaliersnek a Golden State Warriors ellen, bizonyos LeBron James vezérletével.

A Nuggets története első bajnoki címének ünneplésére készült, de a Heat másképp gondolkozott. Az első félidő, főleg Nikola Jokics faultproblémái miatt, a Heatről és a 18 pontig jutó Bam Adebayóról szólt, és egy 18 pontos fordításnak köszönhetően a floridaiak hétpontos előnnyel zárták az első 24 percet (51–44).

A harmadik negyedet Jokiccsal a pályán kezdte a Denver, és ez mindjárt meglátszott a játék képén. A zombori zseni tarthatatlan volt, rendre betolatott a védőjével a hátán a gyűrű alá, és jött a védhetetlen félhorog. 60–60-nál már utolérte ellenfelét a Nuggets, Jokics ekkor 17 pontnál és 13 lepattanónál tartott. Aztán már 69–66-ra a házigazda vezetett, de a harmadik negyed mégis 71–70-nel zárult, a Heat javára. 

A negyedik negyed igazi iszapbirkózást hozott, a Nuggets 83–76-tal fordult rá az utolsó öt percre. A végső három és fél percben Michael Malone, a Denver edzője challenge-et kért egy vitatható bírói ítéletre, ám a VAR helybenhagyta a döntést. Dacára annak, hogy Jimmy Butler ott rúgta meg Aaron Gordont, ahol egy férfinak a legjobban fáj… Egypontos Nuggets-előny (86–85) után Butler fordított (86–87)! Magára talált „playoff Jimmy”, de Jokics sem hagyta annyiban,  másfél perccel a vége előtt visszavette a vezetést (90–89). És akkor a meccs legfontosabb momentumaként 25 másodperccel a vége előtt Caldwell-Pope ellopta a labdát! Heat-fault, két büntető, Caldwell-Pope mindkettőt értékesítette, Butler viszont elhibázta a triplát. Bruce Brown leszedte a lepattanót, majd szabálytalankodtak vele. Jó a két büntető (94–89), 14,3 másodperc volt még hátra, őrület az arénában, Denver városa már a Nuggets első bajnoki címét ünnepelte. 

A tévé Zomborba kapcsolt, és azt lehetett látni, hogy Jokics szülővárosában mindenki a meccset nézte hajnali öt órakor! az évszázad snittje! a döntőt közvetítő ABC stábja képes volt elmenni Szerbiába, hogy a helyszínen figyelje meg: a helyiek miként reagálnak a világ legjobb kosarasának bajnoki címére!

Denver 47 évet várt erre a pillanatra, de megérte: az öröm, a boldogság leírhatatlan.

A kamera ráközelített a nézőtéren a Jokics-klánra, a két félelmetes bátyra, és középen a szép szőke feleségre, Natalijára, karján a tündéri szőke kislánnyal, Ognjenával. Megható jelenet. 

Mert az nem is lehet vitás, hogy a hatalmas szerb kosarasé lett a döntő MVP-címe, a Bill Russell-trófea, amit idén először adott át Russell halála óta Adam Silver, a liga főnöke. Jokics az utolsó meccsen 28 pontot, 16 lepattanót és 4 gólpasszt hozott össze, 12/16 volt a mezőnymutatója, ami 75 százalék!

Mérlege a finálé öt meccsén 30,2 pont, 14 lepattanó, 7,2 gólpassz, 58 százalék a mezőnyből. 

Jamal Murray könnyek között nyilatkozott, öröm a köbön Denverben és Zomborban!

Stan Kroenke, a Nuggets tulajdonosa alig tudott megszólalni, Michael Malone, az edző pedig az éterbe harsogta:

Nem elégszünk meg eggyel! Többet akarunk!

Csúnya meccs volt, ahogy Jokics is elmondta a mikrofonba, de a végén valahogy csak kicsikarták a győzelmet, a Nuggets 47 éves NBA-történelmének első bajnoki címét, az első Larry O'Brien-trófeát

NBA, döntő, 5. mérkőzés:

Denver Nuggets–Miami Heat 94–89 (22 24, 22 27, 26 20, 24 18)
Ld.: Jokics 28 (16 lepattanó), Porter Jr. 16 (13 lepattanó), Murray 14, Caldwell-Pope 11, B. Brown 10, ill. Butler 21, Adebayo 20 (12 lepattanó), Strus 12, Martin 10.
A döntő végeredménye: 41 a Denver Nuggets javára.

(Borítókép: Nikola Jokics és lánya 2023. június 12-én. Fotó: AAron Ontiveroz / The Denver Post / Getty Images)

 

Rovatok