Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt a kérdés: miért Michael Jordan, és nem LeBron James a legnagyobb

2023. augusztus 8., kedd 14:47

Hosszú ideje foglalkoztatja a kosárlabda szerelmeseit a kérdés: Michael Jordan vagy LeBron James minden idők legnagyobb kosárlabdázója? Mindkét játékos mellett szólnak érvek, de most Tim Grover, Jordan egykori személyi edzője három megfellebbezhetetlen aduval rukkolt ki. Való igaz, a háromból kettő inkább jópofa, semmint perdöntő...

Tim Grover volt Michael Jordan személyi edzője teljes chicagói korszakában, tehát 1984 és 1998 között, amikor a kosaras összesen hat NBA-bajnoki címet nyert a Bulls csapatával, de a tréner emellett további hírességekkel is foglalkozott, például Kobe Bryanttel és Dwyane Wade-del. 

Nagyon úgy néz ki, hogy az indiai születésű Grover a közelmúltban egy nyilvános fellépésén végérvényesen eldöntötte a régóta folyó vitát, miszerint Michael Jordan vagy LeBron James-e a nagyobb kosaras. Másképp fogalmazva: melyikük minden idők legjobbja, vagyis a G. O. A. T.?

Kétségtelen, vannak tényszerű érvek mindkét játékos mellett. Jordan hatszoros bajnok, James csak négyszeres. Ugyanakkor az NBA történetében a legtöbb pontot James szerezte, igaz viszont, hogy ehhez 20 szezonra volt szüksége, míg Jordan „csak” 15 idényben játszott. 

No de hallgassuk Tim Grovert!

„Az NBA történetében négyszer fordult elő, hogy ugyanabban az évben ugyanaz a játékos szerezze a legtöbb pontot, ő legyen az alapszakasz MVP-je, kerüljön be az idény legjobban védekező ötösébe, ő szerezze a legtöbb pontot a rájátszásban és ő legyen a döntő MVP-je. Ez mindössze négyszer fordult elő. És tudják, ki volt ez a négy játékos?! Jordan, Jordan, Jordan, Jordan!”

Tény és való, Michael Jordannek ez 1991-ben, 1992-ben, 1996-ban és 1998-ban sikerült. 

De Grover még nem fejezte be.

Most azt kérném, hogy akinek otthon van egy pár Jordan-csukája, vagy most itt a teremben is Jordan cipőt visel, az álljon fel!

A fél terem felállt.

És most álljon fel az, akinek a lábán LeBron-kosarascipő van!

Senki sem állt fel. 

Végül pedig Grover kirukkolt az aduásszal.

Arról, ugye, rengeteg történetet hallottunk, hogy valakinek ellopták az Air Jordanjét. No, de arról hallott már valaki sztorit, hogy egy LeBron-cipőt elloptak?!

A terem ismét néma maradt, ahogy mondani szokták, a csöndet vágni lehetett...

Nagyon úgy néz ki, a vita ezzel eldőlt.

Rovatok