Index Vakbarát Hírportál

A semmiből robbant a bomba: váratlan helyre cserélték az NBA szupersztárját

2023. szeptember 28., csütörtök 12:22

Bombaként robbant a hír csütörtök éjszaka a tengerentúlon: az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) szereplő Portland Trail Blazers elcserélte szupersztárját, Damian Lillardot a 2021-es bajnok Milwaukee Bucks csapatához. A háromcsapatos „mega trade” keretein belül csapatot vált DeAndre Ayton és Jusuf Nurkic is.

Elképesztő fordulatot tartogatott a csütörtök éjszaka a világ legerősebb kosárlabdaligája rajongói számára, mivel annak ellenére, hogy sokáig úgy tűnt, a Miami Heat lesz a befutó Damian Lillard következő csapataként, szinte a semmiből a Milwaukee Bucks elhappolta az NBA egyik legkeresettebb szupersztárját. 

A hírt elsőként a liga egyik legmegbízhatóbb bennfentese, Adrian Wojnarowski jelentette, majd az érintett csapatok is megerősítették a cserét: Damian Lillard a Milwaukee Bucksban folytatja pályafutását. 

Az üzletbe végül három csapat is beszállt, így létrehozva az utóbbi idők egyik legjelentősebb játékoscseréjét a ligában. Amellett, hogy a 33 éves irányító a Buckshoz került, Portlandbe tette át székhelyét többek között Jrue Holiday és Deandre Ayton is, Jusuf Nurkic, Nassir Little, Keon Johnson és Grayson Allen pedig Phoenixben folytatja.

Érdekesség, hogy Jrue Holiday éppen egy nappal ezelőtt nyilatkozta, hogy nem szeretne másik csapatban játszani, szíve mélyén Milwaukee lakozik, így innen is vonulna vissza. 

Alig telt el 24 óra mondatai után, a Bucks elcserélte az irányítót.

Lillard Milwaukeeba érkezése minden bizonnyal elősegíti a görög szupersztár, Jannisz Antetokounmpo közelgő szerződéshosszabbítását, miközben a Phoenix Suns is abszolút nyert a cserével: bezsákolták Nurkicot, míg több fiatal, nagy potenciállal bíró játékost is kaptak, a rendkívül problémás DeAndre Aytontól pedig megszabadultak. 

Külön érdekesség, hogy sajtóinformációk szerint a Miami Heat vezetői értetlenül álltak a csere előtt, mivel régóta azon dolgoztak, hogy ők szerezzék meg Damian Lillardot, de amint a Bucks is képbe került, a Portland rögtön megkötötte az üzletet. Még arról sem tájékoztatta a Miami vezetőségét, hogy érkezett más csapattól is ajánlat szupersztárjukért. 

Ezzel véget ért Damian Lillard pályafutása Portlandben, a 33 éves játékos a liga egyik kiemelkedő alakja, karrierje során eddig csak a Trail Blazers mezében kosarazott. Különösebb sikert viszont sosem ért el, a bajnoki cím közelébe nem került, mindössze egy nyugati konferenciadöntőt tud felmutatni, ahol viszont kisöpörte csapatát a Golden State Warriors. 

A háromcsapatos csere pontos részletei alább:

Milwaukee Bucks: Damian Lillard

Portland Trail Blazers: Jrue Holiday, Deandre Ayton, Toumani Camara, 2029-es elsőkörös pick, két pick swap (2028 és 2030 elsőkörös a Buckstól)

Phoenix Suns: Jusuf Nurkic, Nassir Little, Keon Johnson, Grayson Allen.

Az NBA 2023–2024-es alapszakasza egy hónapon belül kezdődik, az első játéknap október 24-én esedékes, míg az előszezon jövő héten veszi kezdetét. 

Rovatok