Index Vakbarát Hírportál

Draymond Green le akarta tépni Rudy Gobert fejét

2023. november 15., szerda 09:24

Régen nem látott tömegbunyó robbant ki a Minnesota Timberwolves–Golden State Warriors NBA-kosármeccs második (!) percében. Még egyik csapat sem szerzett pontot, de Klay Thompson és Jaden McDaniels elkezdte tépni egymás mezét, mire mindenki beavatkozott a dulakodásba, Draymond Green, a Warriors heves vérű játékosa annyira, hogy majdnem leszakította a minnesotai Rudy Gobert fejét. Három kiállítással fékezték meg a bírók a tömegverekedést.

A Golden State már eleve rossz előjelekkel várta a Minnesota Timberwolves elleni haza mérkőzését. Hármas vesztő szériába zuhant a csapat a jó idénykezdet (6 győzelem, 2 vereség) után, mi több, szupersztárja, a 30,7-es pontátlaggal teljesítő Steph Curry fájlalta térdét, és az MR-vizsgálat eredményének megérkezéséig Steve Kerr edző úgy döntött, hogy pihenteti a kétszeres alapszakasz-MVP-t.

Szóval, már a feldobás előtt tartalékos volt a Warriors, majd 1 perc 43 másodperc elteltével kitört az utóbbi évek egyik legnagyobb balhéja. Mármint az NBA-ben a legnagyobb.

Még egyetlen kosár sem esett, amikor Klay Thompson és Jaden McDaniels összegabalyodtak, kölcsönösen tépték egymás mezét, majd a földre is zuhantak. Erre mindkét csapat játékosai odarohantak, Rudy Gubert átkarolta Thompson nyakát, hogy megfékezze, mire Draymon Green, a Warriors örökös bajkeverője fúriaként vetette magát a 216 centis francia centerre, és hátulról elkezdte fojtogatni, szinte letépte a fejét.

A bíróknak nagy nehezen sikerült megfékezni az indulatokat, hosszas videózás következett, amelynek végén a Warriorsból Thompsont és Greent, a Timberwolvesból Danielst kiállították.

Summa summarum: a Golden State három alapembere, négyszeres bajnoka, Curry, Thompson és Green nélkül folytatta a meccset.

Erre mi történt? Az epizodistákból főszereplők lettek, az újonc, 20 éves Brandin Podziemski, a veterán, 38 éves Chris Paul és az idén átigazolt szerb Dario Sarics vezérletével fantasztikus kosárlabdát mutatott be a kaliforniai alakulat. A kis vörösesszőke Podziemski a harmadik negyed utolsó másodpercében fordulásból bevágott egy triplát, még a levegőben volt a labda, amikor már felbőgött a duda, ezzel lett 83–76 a Warriors javára!

Persze a sportban ritkán történnek csodák, a negyedik negyedre kipukkadt a három legjobbját nélkülöző Warriors, ezt a szakaszt 28–18-ra megnyerte a vendégcsapat, a meccset pedig 104–101-re a 33 pontot és 11 lepattanót termelő Karl-Anthony Towns vezérletével. Íme az óriás triplája, amellyel megfordította a meccset a Minnesota:

Podziemski 23 pontjával karriercsúcsot állított fel, de erre mondják azt az NBA-ben: olyan nincs, hogy erkölcsi győzelem.

Azt már Sir Alex Ferguson is leszögezte, hogy a sportban csak az eredmény számít, Rátgéber László pedig kimondta a szentenciát napjaink statisztikai adatoktól átitatott kosárlabdájára, amikor megkérdezték tőle, melyik a legfontosabb mutató:

A végeredmény!

Denverben, egy mérföld tengerszint feletti magasságban hatalmas meccset vívott a bajnoki címvédő Nuggets és a zuhanó spirálba került sztárcsapat, a Los Angeles Clippers. Kawhi Leonard, Paul George, James Harden, Russell Westbrook: négyen együtt 32-szer játszottak az All-Star-gálán, de együtt valahogy nem muzsikálnak, és most is kikaptak, méghozzá 111–108-ra. A Nuggetsnél Nikola Jokics, a szerb mágus most is hozta a szokásosat, 32 pont, 16 lepattanó és 9 gólpassz volt a produktuma, odaát George 35 pontja csak a szoros eredményhez volt elegendő. Ezzel a Jokics-duplával egyenlített a hajrában a Denver:

Amióta Harden átjött Philadelphiából, 5 meccsből 5 vereség a Clippers mérlege, 3/7 a csapat mutatója, a Nuggetsé egy kicsit jobb, 9/2.

Rovatok