Index Vakbarát Hírportál

Így még nem alázták meg sportága királyát

2023. november 28., kedd 06:50

Szinte minden létező karrierlistát vezet, négyszeres NBA-bajnok, az alapszakasz és a döntő négyszeres MVP-je, 19-szeres All-Star, de úgy még sohasem alázták meg LeBron Jamest, mint hétfő este Philadelphiában. A Los Angeles Lakers csillaga pályafutása legsúlyosabb vereségét szenvedte el, amikor a 76ers 44 ponttal 138–94-re legázolta a Lakerst. Az eddigi legnagyobb LeBron-zakó 42 pontos volt, 2019-ben az Indiana Pacers verte ennyivel a Lakerst.

Félidőben már 68–53 volt, látszott, ennek nem lesz jó vége. Nem is lett, amikor Joel Embiid, az uralkodó MVP a tripla-duplájával a poggyászában (30 pont, 11-11 lepattanó és gólpassz, 1-1 labdalopás és blokk) végleg leült a cserepadra a harmadik negyed végén, 31 percnyi játék után, 18 pont volt a differencia, majd az Embiid nélküli utolsó játékrészt 4014-re nyerte meg a 76ers. 

Min kell változtatnunk, hogy ez a szégyen ne ismétlődhessen meg? – tette fel a költői kérdést James. – Szinte mindenen.

A Philly 22 triplát dobott a Lakers 7 sikeres kísérletével szemben.

LeBron James egyetlen lepattanót sem szedett, ilyen se nagyon fordult elő vele. Legalább bedobott 18 pontot, de ez őt magát érdekelte a legkevésbé...

Elmúlt dicsőség?

A Philly két sztárja, Embiid és Tyrese Maxey együttvéve 61 pontot termelt, a Lakers húzóemberei, James és Anthony Davis csak 35-öt. Aki a Lakers kosara felé járt, mindenki betalált, még a perememberek peremembere, Paul Reed is:

Megöltek minket a hármasaikkal – jelezte James, aki ezen a meccsen lett a játékperceket tekintve az NBA listavezetője, az egész karriert tekintve.

Nem csak azzal. Sokkal jobban akartak, küzdöttek, az úgynevezett hustle statistics terén, a küzdési indexben is alaposan felülmúlták ellenfelüket Embiidék. Apropó Embiid: több mint egy éve csinált legutóbb tripla-duplát. Ez volt a 76ers hetedik győzelme a Lakers ellen megszakítás nélkül. 

Egyébként érdekes, milyen gyorsan múlik el a világ dicsősége az NBA-ben. Szombaton a Lakers még parádés játékkal verte a Cleveland Cavalierst, majd két napra rá betlizett. 

(Borítókép: LeBron James 2023. november 27-én. Fotó: Jesse D. Garrabrant / NBAE via Getty Images)

Rovatok