Index Vakbarát Hírportál

Pofon vágta a bosnyák óriást a parkett botrányhőse

2023. december 13., szerda 08:08

Egyre többen vannak azok, akik szerint valami nincs rendben Draymond Greennél odafent a „toronyban”. A Golden State Warriors 33 éves kosarasa négy bajnoki aranygyűrűvel rendelkezik, de nem emiatt ismeri mindenki a sportvilágban. Greent állították ki a legtöbbször az aktív NBA-kosarasok közül, legutóbb szerda hajnalban a Phoenix Suns elleni mérkőzés harmadik negyedében, amiért pofon vágta Jusuf Nurkicet, a Suns bosnyák centerét. Greennek ebben a bajnokságban ez volt a harmadik kiállítása, 12 éves karrierje alatt pedig a tizenkilencedik.

8 perc 23 másodperc volt hátra a Phoenix Suns–Golden State Warriors mérkőzés harmadik negyedéből, 65–60-ra vezetett a vendégcsapat, és a Warriors volt támadásban. Draymond Green próbált pozíciót fogni Jusuf Nurkiccsel szemben, a bosnyák center hátulról fogta Greent, aki váratlanul megfordult, és jobbal lekevert egy fülest a védőjének.

Nurkic hanyatt esett, a játékvezetők pedig rövid tanácskozás után második fokozatú durva szabálytalanságnak minősítették Green pofonját, ami automatikus kiállítást volt maga után.

Ez volt Green harmadik kiállítása a szezonban, aminek még csak a negyede ment le. Legutóbb november 15-én zavarták az öltözőbe a Minnesota Timberwolves elleni meccsen, amikor egy dulakodás során hátulról fojtogatta Rudy Gobert-t, az ellenfél 216 centis francia óriását. Akkor ötmeccses eltiltással sújtotta az NBA Greent, most sokkal többre számíthat.

Összesítésben már 19 kiállításnál tart Green, amivel toronymagasan vezeti az aktív NBA-kosarasok kétes értékű toplistáját.

Ami összesített rangsort illeti, amely már a visszavonult játékosokat is tartalmazza, azon is a második a 29 kiállítással éllovas Rasheed Wallace (1995 és 2013 között volt aktív) mögött.

A mérkőzést egyébként, szinte mellékesen, 119–116-ra elvesztette a Golden State, annak ellenére, hogy egy hatalmas hajrával a cseresorának köszönhetően felzárkózott a végén, és majdnem ki is egyenlített. A Warriors cseréi 80 pontot szereztek a 116-ból, ami idényrekord az NBA-ben, mégis kevés volt. 

No de vissza Greenhez, aki szemmel láthatóan nem képes parancsolni az indulatainak, és ezzel ismételten nehéz helyzetbe hozza csapatát. Íme egy kis összeállítás legbotrányosabb durvaságaiból, amelyek minden esetben kiállítást vontak maguk után:

Rossz nézni... Az utolsó filmkocka Gobert fojtogatása.

A legtöbb kárt okozó eset a 2016-os, Cleveland Cavaliers elleni döntőben történt, annak is a negyedik meccsén. Már rég eldőlt a meccs, 108–97-re vezetett az utolsó percben a Warriors, amikor Green ágyékon vágta LeBron Jamest.

Dulakodás következett, majd Greent kiállították. És hiába vezetett összesítésben 3–1-re a Warriors, Greent eltiltották a következő meccsről, ami beindította a történelem legnagyobb fordítását, ugyanis döntőben 1–3-ról addig még egyetlen csapat sem állt fel. A Cavaliersnek azonban sikerült, nem kis mértékben azért, mert Green nem játszhatott az ötödik találkozón.

A játéknapon volt még egy kiállítás, Nikola Jokicsot, a bajnok Denver Nuggets centerét küldték az öltözőbe a Chicago Bulls elleni meccs második negyedében. Rejtély, hogy miért...

Más kérdés, hogy a Nuggets vezére nélkül is 114–106-ra megnyerte a meccset.

Volt még egy óriási csata, a Dallas Mavericks Kyrie Irving nélkül is 127–125-re megverte az idényközi torna bajnokát, a Los Angeles Lakerst. Luka Doncic 33, Tim Hardaway 32, illetve Anthony Davis 37, James 33 pontot dobott, Doncicnak akadt még 16 gólpassza is. 

Rovatok