Index Vakbarát Hírportál

Pár hónapja pisztollyal hadonászott, most meccset nyert a szupersztár

2023. december 20., szerda 15:20

Ja Morant az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) legellentmondásosabb figurája, még Draymond Greent, a Warriors botrányhősét is bőven veri. A földkerekség legnagyszerűbb 25 év alatti kosarasa nyolc hónappal ezelőtt pisztolyt fogott egy tinédzserre, ezért az idény első huszonöt meccséről eltiltották, majd a huszonhatodikon kedd este visszatért, és 34 pontjával, a végső dudaszó pillanatában dobott bravúrkosarával 115–113-as győzelemhez segítette botladozó csapatát, a Memphis Grizzliest a New Orleans Pelicans otthonában.

A 2023–2024-es NBA-szezon már október 24-én elkezdődött. Már akinek, mert Ja Morantnak csak december 19-én. 

Tudniillik a Memphis Grizzlies 24 éves szupersztárját egy botrányos eset miatt az idény első huszonöt mérkőzéséről eltiltotta a liga. Történt ugyanis, hogy idén május 13-án egy élő Instagram-bejelentkezésben egy autóban ülve pisztolyt fogott egy srácra.

Ez nem először fordult elő, mert két hónappal korábban egy denveri night clubban szintén pisztollyal hadonászott, amiért nyolcmeccses eltiltást kapott az NBA-től. 

A második eset után visszaeső bűnösként 25 mérkőzésről meszelték el, ami a fizetéskiesés formájában 7,6 millió dollárjába került a kosarasnak. Ez majdnem annyi, mint Szoboszlai Dominik egész évei fizetése, azaz 9,8 millió dollár. 

Eközben Morant (és centere, a sérült új-zélandi Steven Adams) nélkül a Grizzlies a liga egyik leggyengébb csapatává vált, az első huszonöt meccsen 6/19-es mutatót hozott össze, amivel az utolsó előtti helyen állt, csak a harmatgyenge San Antoniót előzte meg. 

De egyszer minden eltiltás lejár, és kedden New Orleansban, a Pelicans otthonában nyolc hónap elteltével végre újra pályára lépett a kis bajuszos ugrógép. És meg sem állt 34 pontig, 6 lepattanóig, 8 gólpasszig, 2 labdaszerzésig és egy blokkig 12/24-es tisztes mezőnyszázalék mellett.

Való igaz, mind az öt triplakísérlete félrement, és már a fenekén vette a levegőt, de 113–113-as állásnál, időkérést követően, amikor már csak 8,3 másodperc volt hátra, ő hozta fel a labdát.

A liga vitán felül legjobb külső védője, Herbert Jones tapadt rá, és bár Morant alig állt a lábán, egy lepörgéssel állva hagyta Jonest, majd feltette a labdát. Az a gyűrű tövén pattant egyet, majd, miközben felbőgött a meccs végét jelző duda, a kosárba hullott. 115–113, győzött a Grizzlies.

A társak megrohanták Morantet, kitört az őrület a Pelicans csarnokában. A tékozló fiú visszatért.

„Amikor időt kértünk az utolsó támadáshoz, azt mondtam, be kell játszani a labdát Jaren Jacksonnak a gyűrű alá, és majd ő megoldja. Desmond Bane azonban lehurrogott. Azt mondta, egy fenét, nekem kell adni a labdát. Hát én kaptam. És megoldottam  mondta Morant. 

A kis irányító a hosszas kihagyás után olyan gyenge kondiban volt, hogy kétszer is fel kellett csatolni rá az időkérésnél az oxigénmaszkot, mert nem kapott levegőt. És a masszírozógéppel folyton kezelték a vádliját, mert begörcsölt.

De amikor kellett, fittyet hányt a fáradtságra, és megnyerte csapatának a meccset.

A végén jött a demoralizáló csapás

Azt a meccset, amely már veszve volt. A Pelicans kivágott egy 23–0-s szériát a második negyedben, és már 24 ponttal is vezetett (31–30-ról 31–53-ra alakította az állást, majd 36–60 is volt a félidő előtt kevéssel), de Morant nem adta fel.

109–109-nél Jackson kosarával sikerült utolérni a Pelikánokat, majd Morant duplájával 111–109-nél 31–30 óta először vezetett a Grizzlies. A vendégek utolsó hat pontját Morant szerezte, a 34 pontjából 27-et a második félidőben. Egy kis összeállítása a sztár varázslatos estéjéből:

A végén csattant az ostor, Morant az utolsó 7 perc 15 másodpercben 14 pontot dobott, öt duplát a palánk alól, óriások gyűrűjében, továbbá négy büntetőt is értékesített.

Alig álltam a lábamon, de amikor nyolc perccel a vége előtt visszacserélt az edzőm, azt mondta, te most már végig a pályán maradsz. Ott is maradtam, de kibírtam, mert a kosárlabda az életem. Számomra terápiás hatása van a kosárlabdának.

Ha már terápia: Morant annyira maga alatt volt az eltiltása alatt, hogy pszichiáterhez járt. De nagyon úgy néz ki, a játéknál nincs hatékonyabb kezelés a depresszióra.

(Borítókép: Ja Morant, a Memphis Grizzlies játékosa a New Orleans Pelicans elleni mérkőzésen 2023. december 19-én.Fotó: Chris Graythen / Getty Images Hungary)

Rovatok