Index Vakbarát Hírportál

Úgy vonszolták le a pályáról, de átírta a történelemkönyvet

2024. január 27., szombat 05:46

Luka Doncic már eddig is beírta magát az NBA, és ezzel a kosárlabdasport aranykönyvébe, pedig még csak február 28-án lesz 25 éves. Ám szombat hajnalban a Dallas Mavericks irányítója 73 pontot dobott az Atlanta Hawks otthonában, amivel a negyedik helyre került a liga örökrangsorában. Természetesen a 73 pont egyéni karriercsúcs és hatalmas klubrekord.

58 másodperc volt hátra az Atlanta Hawks–Dallas Mavericks NBA-mérkőzésből. A vendég texasiak 140136-ra vezettek, még messze nem dőlt el a meccs. Luka Doncic, a Mavericks szupersztája megindult az ellenfél kosara felé. Négyen lógtak a nyakán, de ő tisztára játszotta magát, és miközben faultolták, jobbal egy lay-uppal a gyűrűbe simogatta a labdát.

142–136, majd miután a megítélt büntetőt is értékesítette, 143136, érdemben vége volt a mérkőzésnek.

Nagyjából Doncicnak is, a lehetséges 48-ból 45 percet a parketten töltött. De minden pályán töltött másodpercére szüksége volt a csapatnak. Kyrie Irving, a másik szupersztár a bokaficama miatt nem játszott, sőt az első félidő végén Derrick Jones is megsérült. Kis túlzással úgy kellett levonszolni a pályáról Doncicot a meccs végén.

45 perc a 48-ból, a legtöbb ebben az idényben 

Lukának egyedül kellett megmentenie a hármas vesztő szériába keveredett Maverickset. És megmentette, 148–143 lett a végeredmény. 73 pontja azt jelentette, hogy nála több pontot egy meccsen csak ketten dobtak az NBA történetében: a legendás Wilt Chamberlain és Kobe Bryant. Ugyanennyit is csak egyvalaki, David Thompson, ötvenhat éve. 

 Luka utolsó kosara

Az örökranglista mostantól fogva így fest:

Doncic történelmi produkciójának részletei a következők:

25/33 mezőnyből, 8/13 hármasból, 15/16 büntetőből, 110 lepattanó, 7 gólpassz, 1 labdalopás, 4 eladott labda. Gyakorlatilag csapata pontjai felét ő szerezte.

Így fogadták Lukát a meccs után az öltözőben:

A 73 pont nemcsak egyéni karriercsúcs (az eddigi 60 pont volt), hanem természetesen dallasi klubrekord is. Idén valami lehet a levegőben, mert alig négy nap telt el azóta, hogy Joel Embiid 70 pontos klubcsúcsot ért el a Philadelphia 76ers színeiben.

Doncic bekerült a február 18-án Indianapolisban esedékes All Stars mérkőzés nyugati kezdő ötösébe Shai Gilgeous-Alexander, LeBron James, Nikola Jokics és Kevin Durant mellé, keleten Danian Lillard, Tyrese Haliburton, Jayson Tatum, Jannisz Antetokounmpo és Joel Embiid alkotja a csapatot.

Ezen a napon feljegyezhettünk még egy fantasztikus teljesítményt: Devin Booker, a Phoenix Suns hátvédje 62 pontot dobott az Indiana Pacersnek. A dolog szépséghibája, hogy a meccset viszont az Indiana nyerte meg 133–131-re. Booker egyéni csúcsa 70 pont – még 2017-ből. 

(Borítókép: Luka Doncic (j) kosarat dob Trae Young (b) ellen az Atlanta Hawks–Dallas Mavericks mérkőzésen 2024. január 26-án. Fotó: Todd Kirkland / Getty Images Hungary)

Rovatok