Index Vakbarát Hírportál

Szombaton letépte a mezét, kedden megállította az időt

2024. január 31., szerda 08:09

Stephen Curry március 14-én már 36 éves lesz, de nem biztos, hogy játszott már jobban másfél évtizedes NBA-pályafutása alatt, mint mostanság. Két infarktusos, egyetlen ponttal elszenvedett vereség után a liga egyik legerősebb csapatát, a Philadelphia 76erst fogadta Curry Warriorsa, és a főnök vezérletével 119–107-re le is győzte. A kaliforniaiak kapaszkodnak a play-inbe jutásért.

Baljós előjelekkel fogadta a Golden State Warriors a Philadelphia 76erst és benne az uralkodó MVP-t, az élete szezonját futó Joel Embiidet. Steve Kerr edző csapata két olyan meccset veszített el egymás után, amelyeket meg kellett volna nyernie. Előbb múlt csütörtökön 134–133-ra kikaptak a szomszédvár Sacramento Kingstől, majd szombaton kétszeri hosszabbításban 145–144-re a Los Angeles Lakerstől egy olyan meccsen, amelyen Stephen Curry 46 pontot dobott, és a lefújás után szörnyű elkeseredésében, tehetetlen dühében letépte magáról a mezét. 

Nem csoda, hogy kiakadt minden idők legjobb tripladobója, hiszen ezzel a vereséggel 19/24-re romlott a Warriors mérlege, és egyre jobban távolodott nemcsak a play-off, hanem már az osztályozót jelentő play-in is. 

Éppen ezért létkérdés volt a hármas vesztő szériával érkező 76ers legyőzése.

A vendégek nélkülözték az idény pozitív meglepetését szolgáltató hátvédjüket, Tyrese Maxey-t, a házigazda Chris Paul, Noses Moody és Gary Payton II mellett a megsérülő Klay Thompsont is elveszítette. 

Ezek után a szezon legjobb védekezését mutatta be az utolsó szalmaszálba kapaszkodó Warriors. Embiid pick-and-roll partnere, Maxey távollétében félkarú óriás volt, Draymond Green remekül kikapcsolta a játékból a nála egy fejjel, 13 centivel magasabb óriást, aki 18 mezőnykísérletéből mindössze ötször talált be, és ligaelső idényátlagától 22 ponttal elmaradva 14 pontos teljesítménnyel fejezte be a mérkőzést. 

Kiegyenlített játékkal telt az első két negyed, félidőben 52–50-re vezetett a Warriors, ám a nagyszünet után Curry megtáltosodott. Elkezdte szórni a triplákat, és a harmadik hármasa után egy négypontos akciót is beiktatott, 80–66-os Warriors-vezetésnél Embiid kénytelen volt leülni a cserepadra negyedik személyi hibájával.

Az utolsó negyedben a pihenő Curry nélkül egy kicsit összeomlott a Warriors, és 90–79 után 93–90-re feljött a 76ers, ráadásul úgy, hogy Embiid még mindig a padon ült. De 8:25-nél Curry visszajött, Podziemski dobott egy duplát, majd Kuminga egy triplát, és 98–90-nél fellélegezhetett a házigazda. És amikor 4:04-gyel a befejezés előtt Curry megint betalált, és 109–95-re elhúzott a Golden State, érdemben eldőlt a meccs.

119–107 lett a vége, Curry 37 ponttal (12/17 mezőnyből, 8/13 hármasból), 8 lepattanóval és 7 gólpasszal zárta a meccset, és tőle szokatlanul még egy dobást is blokkolt.

Mindez azonban nem lett volna elég, ha a mellékszereplők nem lépnek elő főszereplővé: Kuminga 26, Wiggins 23, Podziemski 11 pontot termelt, és sokat jelentett Green 9 pontja, valamint 6-6 lepattanója és asszisztja, továbbá fegyelmezett védekezése. Amióta visszatért eltiltásából, egyetlen összetűzése sem volt a játékvezetőkkel!

A meccset a nézőtérről figyelte a Super Bowlra bejutó San Francisco 49ers szinte teljes legénysége, Deebo Samuellel, George Kittle-lel, Trent Williamsszel, Brandon Aiyukkal. A mérkőzés után Curry kijelentette, hogy ez hatalmas lendületet, inspirációt adott neki.

Ezzel a győzelemmel 20–24-re javult a Warriors mérlege, de most öt idegenbeli mérkőzés következik a február 8-ikai trade deadline, az esetleges csapatátszervezések határideje előtt. 

A nyugati főcsoportban most így áll a helyzet a play-inbe kerülésért:

9. Los Angeles Lakers 24/25, 10. Utah Jazz 24/25, 11. Houston Rockets 22/24, 12. Golden State Warriors 20/24.

Ugyancsak keddi fejlemény, hogy a sérült Anthony Davist nélkülöző Los Angeles Lakers 138–122-re kikapott Atlantában a gyengécske Hawkstól, azaz továbbra is nehéz helyzetben van, ahogy az a fenti tabellából is kitűnik. 

Rovatok