Index Vakbarát Hírportál

Ilyen öregen csak egyvalaki volt képes erre, ő már nem él

2024. február 4., vasárnap 10:54

Stephen Curry 60 pontot szerzett vasárnap hajnalban az Atlanta Hawks–Golden State Warriors NBA-mérkőzésen; 35 év fölött ő a második kosaras a liga történetében, akinek sikerült minimum 60 pontot dobnia egy meccsen. Az első nyolc évvel ezelőtt Kobe Bryant volt, aki ugyancsak 60 pontra volt képes csaknem 38 évesen, élete utolsó NBA-mérkőzésén. A különbség a két hőstett között: Kobe és a Los Angeles Lakers győzött, Curry és a Warriors kikapott, hosszabbításban.

2016. április 13-án különleges meccset játszottak a STAPLES Centerben. Kobe Bryant élete utolsó NBA-mérkőzésén lépett pályára. A Los Angeles Lakers a Utah Jazzt fogadta. A házigazdának már nem volt esélye a playoffba kerülni, pocsék szezont tudott maga mögött a csapat, Bryant azonban ki akart tenni magáért:

60 pontot dobott búcsúzóul, és gyakorlatilag egymaga fordította meg a vesztes meccset,

101–96-os győzelemre vezérelve húszéves pályafutása egyetlen csapatát, imádott Lakersét. Kobe ekkor már majdnem 38 éves volt.

Sem azelőtt, sem azóta nem dobott senki legalább 60 pontot ebben az élemedett korban, túl a harmincötön. Egészen mostanáig. Merthogy vasárnap hajnalban Stephen Curry, aki március 14-én betölti a harminchatot, kereken 60 pontot dobott az Atlanta Hawksnak. Apró szépséghiba, hogy hiába volt élete második legtermékenyebb meccse (az egyéni csúcsa 62 pont, amit 2021. január 3-án dobott a Portlandnek), a Warriors 141–134-re kikapott hosszabbításban. Ezzel a csapat mérlege 21/25-re romlott.

Holtfáradtan összeomlott

Curry 60 pontja úgy jött össze, hogy mezőnyből 22/38, hármasból 10/23, büntetőből 6/6 volt a mutatója, leszedett 6 lepattanót, adott 4 gólpasszt, volt egy blokkja, és mindössze 2 eladott labdája. Ízelítő Curry fantasztikus meccséből:

Kár, hogy a hosszabbításban összeomlott a holtfáradt Warriors, amely kezdettől fogva nélkülözte a sérült Dario Saricot, továbbá elvesztette Andrew Wigginst a második negyed vége felé, majd egy perc 6 másodperccel a rendes játékidő vége előtt a kipontozódó Jonathan Kumingát.

Az újonc Lester Quinones karriercsúcsot jelentő 16 pontot dobott, Kuminga 16-ot, a szintén elsőéves Brandin Podziemski 15-öt. A győzteseknél Trae Young 35, Onyeka Okongwu 22, Jalen Johnson 21, Dejounte Murray 19 pontot szerzett.

Rovatok