Index Vakbarát Hírportál

Kiszakadt a gólzsák, bődületes rekordokat tojt a húsvéti nyuszi

2024. március 30., szombat 07:48

Az emberiség számára a tojás, kiváltképp a húsvéti, már időtlen idők óta fontos szimbólum, a termékenységet jelképezi. Nem vagyunk biztosak benne, hogy Victor Wembanyama, Jalen Brunson és Nigel Hayes-Davis utánaolvasott-e ennek a hagyománynak, de ténykérdés, hogy nagypénteken mindhárman olyan termékenyek voltak, mint még sohasem, fantasztikus rekordot állítottak fel a kosárlabdapályán. Kettőt San Antonióban, egyet Isztambulban, egymástól majdnem tízezer kilométerre.

Kezdjük Victor Wembanyamával, ezzel a 20 éves, 224 centis nyakigláb franciával, akinek a hőstetteit már sokszor megénekeltük ezeken a hasábokon, de úgy látszik, a San Antonio Spurs korszakos tehetsége újra meg újra elkápráztatja rajongóit.

Ahogy péntek este is, amikor szerény kis csapata, a nyugati főcsoport végén kullogó Spurs hosszabbításban 130–126-ra legyűrte a bajnokesélyesnek számító New York Knicks alakulatát. Ez volt Wembanyama győzelmet jelentő hármasa:

Wemby 40 pontot, 20 lepattanót, 7 gólpasszt, 2 labdaszerzést és egy blokkot hozott 38 percnyi játékkal, amiből a 40 pont hatalmas egyéni karriercsúcs. Nem beszélve arról, hogy ezzel elhomályosította a New York-i Jalen Brunson észbontó karrierrekordját, a 61 pontot, ami egyetlen ponttal marad el Carmelo Anthony kilenc éve elért 62 pontos Knicks-klubcsúcsától. 

Mindez nagyszerű, de mivel kikaptunk, az egészet kidobhatom az ablakon. Úgyhogy valójában nem számít – búslakodott Brunson a meccs után. 

Ez volt Brunson 60. és 61. pontja.

Wembanyama 31 éve az első újonc, aki legalább 40 pontot és 20 lepattanót produkált egy NBA-meccsen, 1993. február 16-án Shaquille O’Neal 46 ponttal és 21 lepattanóval jeleskedett az Orlando Magic színeiben. 

Vissza Brunsonhoz: az eddigi 50 pontos karriercsúcsát nem kevesebb, mint 11 ponttal múlta felül!

Ez volt a második eset az NBA történetében, hogy az egyik csapatból valaki legalább 40 pontot és 20 lepattanót ért el, miközben a másikból valaki minimum 60 pontot dobott. Az eddigi egyetlen eset 1961. december 8-ról datálódik, amikor a Los Angeles Lakers–Puiladelphia Warriors mérkőzésen Elgin Baylor 63 pontot szerzett, míg a másik oldalon Wilt Chamberlain 79 pontot és 43 lepattanót. De az egy más kor volt…

Eközben az Atlanti-óceán innenső oldalán, konkrétan Isztambulban a Fenerbahce és az Alba Berlin csapott össze az Euroligában. Nem volt nagy küzdelem, a törökök 103–68-ra lelépték a németeket, nem is ezért volt érdekes a mérkőzés.

A szenzációt Nigel Hayes-Davis játéka jelentette. A Fener amerikai légiósa 50 pontot dobott, ami nemcsak klubrekord, hanem Euroliga-csúcs is, senki nem szerzett még ennyi pontot egy meccsen a sorozat 24 éves történetében. Az eddigi rekordot 49 ponttal a szintén amerikai Shane Larkin tartotta 2019 óta, amikor az Anadolu Efes játékosa a Bayern München elleni Euroliga-mérkőzésen szerzett egy híján félszáz pontot. 

Így dübörög Hayes-Davis pontgyára:

Íme Davis-Hayes ominózus kosara, amellyel elérte az 50 pontot:

Davis-Hayes a Wisconsin Egyetemen villogott diákkorában, az NBA-ben azonban csak perceket játszott, nem is draftolták, ehelyett Európában futott be karriert a 203 centis bedobó. Pénteki fantasztikus meccsén 4 másodperc híján 30 percet töltött a pályán, kétpontos kísérlete 9/11 volt, triplából 9/16 volt a mérlege, büntetőből 5/7. Némi iróniával azt is mondhatnánk, hogy 50 pontján kívül semmit sem csinált, edzője, Sarunas Jasikevicius, az egykori litván klasszis játékos le is tolta a meccs után, miközben nézegette a statisztikai lapot:

Nulla gólpassz, hm… Ez elfogadhatatlan.

Rovatok