Index Vakbarát Hírportál

Jól jártak az éjjeliőrök, mert varázslatot láttak

2024. április 3., szerda 08:03

Akit álmatlanság gyötört, és megnézte szerda hajnalban a Denver Nuggets–San Antonio Spurs NBA-kosármeccset, az nem bánta meg. A jelen és a jövő szupersztárjának párviadalát szűken ugyan, de megnyerte a karrierje harmadik MVP-címe előtt álló Nikola Jokics és a Denver Nuggets, de Victor Wembanyamát hajszál választotta el a liga történetének ötödik quadruple-double-jától. Attól a bravúrtól, amire 30 éve nem volt példa.

Az NBA-t itt Európában az éjjeliőröknek vagy a gyógyíthatatlan álmatlanságban szenvedőknek találták ki, tudniillik a mérkőzések kilencven százalékát akkor játsszák az óceán túlsó oldalán, amikor itt, mifelénk alszanak az emberek. 

Persze ha szerda hajnali négykor felébredt az illető, és rátalált az interneten egy kódolatlan streamre, akkor csodát láthatott. A Denver Nuggets–San Antonio Spurs-összecsapás ugyanis páratlan csemegét kínált. Igaz ugyan, hogy a Nuggets a bajnokcsapat, továbbá most már vezeti a nyugati főcsoportot, a Spurs pedig sereghajtó ebben a konferenciában, de amikor a jelen (Nikola Jokics), valamint a közeli és távoli jövő (Victor Wembanyama) feszül egymásnak, akkor ott pattognak a szikrák. 

A 224 centis, 20 éves francia langaléta legalább négyszer blokkolta Jokics dobását, a szerb center, aki a maga 211 centijével eltörpült Wemby mellett, viszont zseniális horgokat dobott, továbbá háromszor zsákolt is, amire alig-alig volt példa a praxisában, hiszen akkorát ugrik, hogy egy újságpapírt sem nagyon lehet kihúzni a talpa alól. Minden további szócséplés helyett nézzük meg az összecsapás összefoglalóját:

Ahogy Wemby betakarja a Jokert 4:35-nél, majd 6:20-nál, az minden pénzt megér. 

Egy perccel a vége előtt Wembanyama 105–105-re kiegyenlített, de az utolsó öt pontot Michael Porter Jr. és Jokics révén a Nuggets szerezte, így 110–105-re győzött. Érdemes megnézni a két center statisztikai sorát:

Jokics: 42 pont, 16 lepattanó, 6 gólpassz, 1 labdalopás, 2 blokk

Wembanyama: 23, 15, 8, 1, 9.

Vagyis a franciának két assziszt és egy blokk hiányzott ahhoz, hogy megcsinálja az NBA történetének ötödik quadruple-double-ját, tehát négy statisztikai kategóriában két számjegyű eredményt érjen el. Ez eddig csupán Nate Thurmondnak, Alvin Robertsonnak, Hakeem Olajuwonnak és David Robinsonnak sikerült, a legutóbbi az Admirálisé volt 1994. február 17-én, amikor 34 pont, 10-10 lepattanó, assziszt és blokk került a neve mellé. 

Wemby legalább 600 dobást blokkolt, de a meccset mi nyertük – összegzett Jokics a dudaszó után.

„A legkeményebb, legszorosabb meccs volt, amit az utóbbi években láttam” – ezt meg Gregg Popovich, a Spurs 75 éves edzőlegendája mondta. 

A Spurs úgy szorongatta meg az uralkodó bajnokot, hogy három alapembere, Devin Vassell, Jeremy Sochan és Keldon Johnson sérülés miatt hiányzott!

Az éjszaka másik szenzációja Joel Embiid visszatérése volt kilenchetes kényszerszünet után. A legutóbbi szezon MVP-je korábban gyógyult fel, mint remélték, és óriási szüksége volt a 213 centis óriásra a Philadelphia 76ersnek, mert nagyon kellett a győzelem a playoffba kerüléshez. A meccs utolsó négy pontját büntetőből Embiid szerezte, 24 ponttal fejezte be a mérkőzést, és még nem volt az igazi, mezőnyből csak 6/14 volt a mérlege, viszont mind a 12 büntetőjét értékesítette, ezzel nyert 109–105-re a Philly. 

Rovatok