Index Vakbarát Hírportál

Börtönbüntetésre ítélték a biztosítási csalásban részt vevő sztársportolót

2024. április 17., szerda 11:03

Biztosítási csalás miatt a manhattani szövetségi bíróságon 18 hónap börtönbüntetésre ítélték az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Detroit Pistonsnál hat idényt lehúzó Will Bynumot – számolt be róla az NBC.

A 41 éves Bynum a 2005–2006-os idényben a Golden State-nél mutatkozott be az NBA-ben, majd 2008 és 2014 között volt a Detroit játékosa, mielőtt egy rövid washingtoni időszak után véget ért pályafutása a legmagasabb szinten.

A ligában összesen 360 alapszakaszbeli mérkőzésen játszott, ezeken 8,1 pontot, 3,3 gólpasszt és 1,6 lepattanót átlagolt.

Több mint 20 ember, köztük több korábbi NBA-játékos vett részt abban a biztosítási csalásban, amely során a játékosok hamis fogászati és orvosi keresettel álltak a liga erre létrehozott alapja elé.

Bynumot novemberben ítélte el az esküdtszék az ebben való részvétele miatt, az ítélet szerint a 18 hónapos börtönbüntetése mellett egyrészt vissza kell fizetnie a 182 ezer dolláros (mintegy 67 millió forintos) összeget, továbbá ugyanennyit kell befizetnie büntetésként.

A bírósági iratok szerint Bynum több korábbi NBA-játékossal közösen hajtott végre biztosítási csalást, Terrence Williamst tíz évre, Keyon Doolingot 30 hónapra ítélték el korábban.

A hatóságok szerint Bynum egy másik volt NBA-kosarastól kapott hamis számlákat, amelyek állítólag 200 ezer dolláros orvosi szolgáltatásokról szóltak egy Los Angeleshez közeli csontkovácstól – pedig ezekre a kezelésekre sosem került sor.

Bynum vallott a tárgyalás során, az ügyészek szerint hamis tanúzást követett el, továbbá akadályozta az igazságszolgáltatást.

Damien Williams amerikai ügyész a közleményében kiemelte, hogy Bynum

eskü alatt hazudott az esküdtszéknek. Ítélete határozott figyelmeztetés, miszerint börtönbüntetés vár mindenkire, aki csalni akar, vagy akadályoztatni az igazságszolgáltatást.

(Borítókép: Jonathan Ferrey/Getty Images)

Rovatok