Index Vakbarát Hírportál

Kitiltották a világ egyik legjobb kosarasát az Empire State Buildingből

2024. április 26., péntek 09:31

Otthon, édes otthon, énekelhették az Orlando Magic és a Philadelphia 76ers játékosai csütörtök éjjel az NBA rájátszásának első fordulójában, amikor a két idegenbeli vereség után hazai környezetben szépítettek a Cleveland Cavaliers és a New York Knicks ellen. Ugyanez nem sikerült a Los Angeles Lakersnek, otthon simábban kapott ki a Denver Nuggetstől, mint a Sziklás-hegységben, és már 3–0-s hátrányban van. Innen még senki sem tudott fordítani a liga 78 éves történetében.

Csütörtök éjjel három csapat próbálkozott az NBA rájátszásában azzal, hogy idegenben elszenvedett két vereség után otthon szépítsen; ez kettőnek (Orlando Magic, Philadelphia 76ers) sikerült, a Los Angeles Lakers azonban a Crypto.com Arenában is simán kikapott a bajnoki címvédő Denver Nuggetstől, és olyan hátrányba került, ahonnan még egyetlen csapat sem tudott fordítani a liga 1946 óta íródó történelmében. Eddig 152 csapat állt 0–3-ra az elmúlt 78 évben, négynek sikerült közülük 3–3-ra egyenlíteni, de a hetedik meccset mind a négyen elveszítették.

Kezdjük a szemlénket Orlandóban, a Kia Centerben. Itt nem volt mese, a Magic a régi szép időket idézte, amikor 30 éve Shaquille O'Neal és Anfernee Hardaway fújta a passzátszelet Közép-Floridában. A Magic a Cavaliers playoff-történetének legsúlyosabb vereségét mérte ellenfelére, a 121–83 egyidejűleg a Magic históriájában a harmadik legnagyobb különbségű győzelem volt a rájátszásban. Paolo Banchero, az olasz–amerikai kettős állampolgárságú bedobó 31 pontot és 14 lepattanót gyűjtött nulla eladott labdával azok után, hogy Clevelandben az első két meccsen összesen 15 labdát szórt el.

Philadelphiában, a Wells Fargo Centerben felforrósodott a hangulat azok után, hogy Joel Embiid, a hazaiak ásza, a tavalyi alapszakasz-MVP egy szituációban a földön fekve megragadta ellenfele, Mitchell Robinson lábát, és ledöntötte a kosarast. Jött is a dupla büntetés: a bírók sportszerűtlen hibát fújtak Embiidre, a New York-i ikonikus felhőkarcoló, az Empire State Building közösségimédia-menedzsere pedig azonnal kirakta a következő szöveget a torony honlapjára:

Joel Embiidet kitiltottuk az Empire State Buildingből!

 Az ominózus szabálytalanság így nézett ki:

Embiid ettől függetlenül hatalmasat játszott: 50 pontot szerzett, és a sorsdöntő harmadik negyedben, amikor 18 pontot dobott, mind a négy triplakísérlete sikeres volt. Embiid nem tréfál, még New Yorkban, a második vereség után kijelentette, hogy ezt a sorozatot meg fogják nyerni. Embiid karriercsúcsa egyébként 70 pont, ezt is az idei bajnokságban érte el.

Nyugaton a Denver Nuggets immár nyeregben érezheti magát a Los Angeles Lakers ellen. Sorozatban tizenegyedszer verte meg LeBron James csapatát, legutóbb 2022. december 16-án sikerült legyőzniük a kaliforniaiaknak Nikola Jokicsot és bandáját. Ez a harmadik meccs a Crypto.com Arenában még simább volt, mint az első kettő Denverben, a második félidőben végig vezettek a remekül játszó, és 29 pontos playoff-karriercsúcsot elérő Aaron Gordon vezérelte vendégek, már 14 pont is volt az előnyük, a végére azt a luxust is megengedhették maguknak, hogy kiengedjenek. 

A házigazda két szupersztárja, Anthony Davis és LeBron James ezúttal is remekelt, de mivel az előző meccsen hét triplát bevágó D'Angelo Russell most zéró pontot szerzett úgy, hogy mind a hét mezőnykísérletét elrontotta, nem is lehetett más az eredmény, mint sima vereség. Pedig az első félidőben ezúttal is vezetett a Lakers, most csak 12 ponttal a hétfői húszpontos elfecsérelt előnnyel szemben.

A 3–0-s vezetés megnyugtató, innen még soha, senki nem tudott fordítani. Pedig a minta elég nagy, 152 esetben került 3–0-s hátrányba egy csapat az NBA-ben.

NBA, rájátszás, 1. forduló

Kelet

Az állás: 2–1 a Cavaliers javára.

Az állás: 2–1 a Knicks javára.

Nyugat

Az állás: 3–0 a Nuggets javára. 

(Borítókép: Joel Embiid (Philadelphia 76ers) és Miles McBride (New York Knicks) a Wells Fargo Centerben 2024. április 25-én Philadelphiában, Pennsylvania államban. Fotó: Tim Nwachukwu / Getty Images / AFP)

Rovatok