Index Vakbarát Hírportál

Lehetetlen dobással kimászott a sírból a rekordbajnok

2024. május 22., szerda 06:38

Megkezdődött az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) keleti főcsoportjának döntője, a várakozásnak megfelelően pontzáporral, ráadásul hosszabbításban kicsikart hazai győzelemmel: a Boston Celtics 133–128-ra legyőzte az Indiana Pacerst. A rendes játékidő lejárta előtt 5.7 másodperccel Jaylen Brown triplájával hozta vissza a sírból a meccset az alapszakasz győztese.

A rendes játékidőből 5.7 másodperc volt hátra, 117–114-re vezetett az Indiana Pacers a TD Gardenben a Boston Celtics ellen az NBA keleti konferenciadöntőjének első meccsén, és elúszni látszott a rekordbajnok (a Los Angeles Lakersszel holtversenyben 17-szeres győztes) pályaelőnye. 

Jaylen Brown nál volt a labda, de teljesen kiszorított helyzetben a sarokban, onnan lehetetlen kosárba találni.

Vagy mégis lehetséges?

A Celtics hátvédje – bár Pascal Siakam ott védekezett a nyakában – felugrott, és a gyűrűbe küldte a labdát. Hosszabbítás, minden kezdődhet elölről.

Az első kosarat Tyrese Haliburton révén a Pacers szerezte:

De aztán a ráadásban Jayson Tatum a kezébe vette az irányítást. Tíz pontot szerzett, egyedül majdnem annyit, mint az ellenfél összesen, és a végén, ha nagy nehezen is, de a Celtics megőrizte a pályaelőnyt, 133–128-ra megnyerte a konferenciadöntő első mérkőzését.

Folytatás pénteken, közép-európai idő szerint hajnali 2-kor, még mindig a TD Gardenben.

A mérkőzésről annyit, hogy mivel mindkét csapatnak a támadójáték az erőssége, számolatlanul potyogtak a kosarak. Öldöklő volt a tempó, nem volt itt méricskélés, taktikázás, azonnal döntésre akarták vinni a labdabirtoklásokat a felek. A Pacers 53,5, a Celtics 47,5 százalékkal célzott a mezőnyből, a hazaiak azzal nyerték meg a meccset, hogy csak 14 eladott labdájuk volt a vendégek 21 turnoverével szemben.

Jayson Tatum, Jrue Holiday és Jaylen Brown, vagyis a Celtics három játékosa ráadásul történelmet is írt, ugyanis első trióként dobtak 25 pontot és szereztek legalább három labdát az NBA rájátszásában egy mérkőzésen.

NBA, rájátszás, konferenciadöntő:

Kelet

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0, a Boston Celtics javára.

(Borítókép: Jaylen Brown 2024. május 21-én Bostonban, Massachusetts államban. Fotó: Maddie Meyer / Getty Images)

Rovatok