Index Vakbarát Hírportál

Luka Doncic a feje tetejére állhat, akkor sem bír a Celticsszel

2024. június 10., hétfő 07:17

Ennél sokkal többet nem lehet tenni a győzelem érdekében, mint Luka Doncic, a Dallas Mavericks szlovén kosarasa. Vasárnap éjjel az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) döntőjének második mérkőzésén 32 pontot dobott remek százalékkal, tripla-duplát csinált, mégis tulajdonképpen simán győzött a Boston Celtics 105–98-ra, és már 2–0-ra vezet a bármelyik csapat negyedik győzelméig tartó sorozatban. Most legalább két meccsre Texasba költözik a vándorcirkusz.

Ennél sokkal jobban már nem lehet kosarazni, mint ahogy Luka Doncic tette a Boston Celtics ellen az NBA-döntő második mérkőzésén, mégis 10598-ra kikapott a Dallas Mavericks. A texasiak szlovén mindenese 32 pontot dobott 12/21-es kimondottan jó mezőnyszázalékkal, leszedett 11 lepattanót, kiosztott ugyanannyi gólpasszt, volt 4 labdalopása, és csak a 8 eladott labda árnyékolta be a teljesítményét.

Doncic a Mavericks történetének első döntőbeli tripla-dupláját produkálta, mégis szomorú volt:  „ezért ők az NBA legjobb csapata, az alapszakasz győztese. Tele vannak remek játékosokkal. Lényegében bárkinek, bármikor elsülhet a keze”.

El is sült: öt Celtics-játékos dobott több mint tíz pontot. Igaz, a Dallasnál is ez volt az arány, csakhogy náluk 15 eladott labda csúfította a statisztikai lapot a Celtics 10 labdavesztésével szemben, gólpasszokban 29–21, szerzett labdákban 10–5 volt a különbség a házigazda javára. 

A meccs kulcspillanata az volt, amikor 50 másodperccel a lefújás előtt, 10398-as állásnál Derrick White és Jaylen Brown együttes erővel blokkolta P. J. Washington zsákolási kísérletét, már a lassításnál úgy tűnik, hogy White keze előbb érte el Washingtonét, és csak utána a labdát...

Jellemző a Celtics fantasztikus csapatmunkájára, hogy a cserejátékos Payton Pritchard egyetlen kosarat szerzett a meccsen, de az egy félpályás tripla volt a harmadik negyed utolsó másodpercében, ezzel lett 8374.

A Bostont már csak két győzelem választja el attól, hogy egyedül legyen az NBA rekordbajnoka. Jelenleg még holtversenyben áll 17 bajnoki címmel a Los Angeles Lakersszel.

A mostani rájátszásban kilenc idegenbeli meccse volt a Celticsnek, és mind a kilencet megnyerte.

Úgyhogy most a két dallasi találkozóval le is zárhatja a finálét. 

NBA, döntő, 2. mérkőzés:

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0, a Boston Celtics javára.

(Borítókép: Jrue Holiday 2024. június. Fotó: Maddie Meyer / Getty Images)

Rovatok