Index Vakbarát Hírportál

Immár az NBA rekordbajnoka a Boston Celtics!

2024. június 18., kedd 06:50

Nyilván sokkal édesebb a siker, ha hazai környezetben vívja ki a csapat: a Boston Celtics magyar idő szerint kedd hajnalban, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) döntőjének ötödik mérkőzésén 106–88-ra legyőzte a Dallas Mavericks együttesét, ezzel tizennyolcadszor hódította el a Larry O'Brien-trófeát, és lett bajnok. Ezzel már egyedül a liga legeredményesebb csapata. A döntő legértékesebb játékosa, a Bill Russell-trófea tulajdonosa Jaylen Brown lett.

Az NBA-döntő ötödik meccsén Kristaps Porzingis játékra jelentkezett, így a Boston Celtics legerősebb összeállításban állt fel a finálé általuk utolsónak szánt, ötödik meccsére a TD Gardenben. 

Az első kosarat Jrue Holiday révén a Celtics szerezte, és ettől kezdve ki sem engedte a kezéből a vezetést. A hármasokat ötven százalék körül dobta az első két játékrészben, ezzel pedig nem tudott mit kezdeni az ellenfél.

Főleg, hogy Payton Pritchard a félidő lefújásának pillanatában a saját térfeléről, 49 láb, azaz legalább 15 méter távolságból betalált, és ezzel 67–46-ra alakította az állást. 

A második félidőben folytatódott a házigazda triplazápora, minden helyzetből betalált Derrick White vagy Al Horford, 78–52-nél kezdett végképp elúszni a meccs, Jason Kidd időt is kért. De ki tudja megállítani a lavinát?!

A Dallas megpróbálta, produkált egy 7–0-s sorozatot, feljött 78–59-re, majd 82–64-re, ekkor Joe Mazzulla, a házigazda mestere kérte ki idejét. Kidd még az eddig mellőzött Tim Hardaway Juniort is bevetette, minden mindegy alapon. Ellaposodott a mérkőzés, rengeteget hibáztak a csapatok, 86–67-es hazai vezetéssel ért véget a harmadik játékrész. A pezsgők már készenlétben álltak...

Sajnos, a meccs pocsék volt, a Celtics már régen ünnepelni akart, a Dallas kulcsemberei, Kyrie Irving és Luka Doncic pedig pénzért sem tudtak pontot szerezni, nemhogy játékkal akcióból... Tömény unalomban peregtek a percek, 4:39-cel a vége előtt, amikor Jayson Tatum kosarával 102–78-ra alakult az állás, Kidd időt kért, de még nem vitte le a kezdőit, csak 106–85-nél, 2:37-tel a vége előtt, ezzel beismerve a vereséget.

A végeredmény 106–88, a Celtics 16 győzelemmel és 3 vereséggel száguldott át a playoffon, egyetlen ellenfele sem tudta 4–1-nél jobban megszorítani. Nem is vitás, hogy minden idők egyik legjobb bajnokcsapatáról beszélünk.

A Boston tizennyolcadszor hódította el a bajnoknak járó Larry O'Brien-trófeát, ezzel véget vetve a holtversenynek a 17-szeres győztes Los Angeles Lakersszel. 

Az MVP némi meglepetésre nem Jayson Tatum lett, hanem Jaylen Brown, 20,8 pontos, 5,4 lepattanós és 5,0 gólpasszos átlaggal, 44 százalékos mezőnymutatóval. Brownnak Adam Silver, az NBA igazgatója (commissioner) adta át a Bill Russell trófeát. 

Hosszú volt a böjt 2008 óta, tizenhat év telt el a Celtics 17. és 18. bajnoki címe között. 

NBA, döntő, 5. mérkőzés

Boston Celtics –Dallas Mavericks 106–88

Legjobb dobók: Tatum 31 (8 lepattanó, 11 gólpassz), Brown 21, Holiday 15 (11 lepattanó), White 14, illetve Doncic 28 (12 lepattanó), Irving 15, J. Green 14, D. Jones Jr. 10.

A párharc végeredménye: 4–1, a Boston Celtics javára.

(Borítókép: Jaylen Brown, a Boston Celtics játékosa bedobja a labdát a Dallas Mavericks ellen a 2024-es NBA-döntő ötödik mérkőzésén 2024. június 17-én. Fotó: Pool / Getty Images)

Rovatok