Index Vakbarát Hírportál

Hazai pályán óriásit fordított, főtáblára jutott az Alba Fehérvár

2024. szeptember 28., szombat 07:44

Az Alba Fehérvár az idegenbeli 17 pontos vereség után, hazai pályán húsz ponttal legyőzte a szlovák Prievidzét (Privigye) a férfi kosárlabda Európa-kupa selejtezőjének a pénteki visszavágóján, így 189–186-os összesítéssel feljutott a sorozat főtáblájára – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Az NB I-ben legutóbb bronzérmes fehérvári csapat kedden meglepetésre 102–85-re kikapott Szlovákiában, így nem túl kényelmes helyzetből várta a folytatást. Mindkét gárda alaposan bekezdett, a nyitónegyedben 62 pontot láthatott a közönség, majd Alejandro Zubillaga vezetőedző együttese magához ragadta a kezdeményezést egy 24–8-as etappal.

Az első félidőben – főleg David Nichols kosaraival – ezzel együtt csak 14 ponttal sikerült elhúzni, három ponttal elmaradva az összesítésben a 17 pontos hátránytól. Fordulás után a válogatott Vojvoda Dávid is rákapcsolt, majd a 26. percben megtört a jég, és az Alba 18 ponttal meglépett.

A lendület és a közönség biztatása vitte tovább a magyar csapatot, a 31. percben már 27 pont volt a távolság. A hátralévő időben állandósult a húsz pont körüli előny, és mivel a vendégek már a dudaszó után dobtak 104–84-nél triplát, a fehérváriak jutottak fel az EK főtáblájára.

Az EK csoportkörében alanyi jogon ott lesz a bajnoki ezüstérmes, Magyar Kupa-címvédő NHSZ-Szolnoki Olajbányász, amely az I jelű négyesben a portugál Portóval, a görög PAOK-kal és a belga Limburggal találkozik majd az október 8-án rajtoló alapszakaszban.

Az Európa-kupa előző idényében a Körmend nem jutott fel a főtáblára a selejtezőből, az Alba pedig 1/3-as győzelmi mérleggel a csoportkör után búcsúzott – jegyezte meg az MTI.

Kosárlabda
Európa-kupa, selejtező, visszavágó

Alba Fehérvár–Prievidza (szlovák) 104–84 (31–31, 28–14, 27–16, 18–23)

Rovatok