Index Vakbarát Hírportál

A fél világ a bajnoki címet eldöntő necces bírói ítéleten háborog

2024. október 21., hétfő 14:29

A New York Liberty első alkalommal lett a WNBA bajnoka, miután a döntő ötödik, utolsó mérkőzésén hosszabbításban 67–62-re legyőzte a korábbi négyszeres bajnok Minnesota Lynxet. Csakhogy 5,2 másodperccel a rendes játékidő lejárta előtt még a Lynx vezetett két ponttal, amikor egy erősen vitatható ítélettel két büntetőhöz jutott a Liberty. Ezeket bedobták, a hosszabbításban pedig hengereltek. Cheryl Reeve, a vesztesek edzője csalást kiált, és maga LeBron James is egyetért vele.

Már csak 5,2 másodperc volt hátra a New York Liberty – Minnesota Lynx WNBA-döntő ötödik, utolsó mérkőzéséből. 60–58-ra a vendég Lynx vezetett, amikor Breanna Stewart, a Liberty sztárjátékosa kapta meg a labdát oldalbedobást követően. A 193 centis kosaras megindult a kosár felé, és belevezette a labdát az előtte feltett kézzel álló Alanna Smithbe, a Lynx védőjébe.

Az ominózus jelenet 6:35-nél

Vagy támadószabálytalanság, vagy legjobb esetben semmi – háborog az ítélet kapcsán több szakértő is –, de nem két büntető, ami pedig a valóságban az ítélet volt. 

Stewart mindkét dobását értékesítette, jött a hosszabbítás, amelyben összeomlott a Lynx: ötször eladta a labdát, 0/6 volt a mutatója mezőnyből, csupán két büntetőt sikerült begyötörni. 67–62-re győzött a New York, és megszerezte fennállása első bajnoki címét öt elvesztett döntő után, ahogy azt az Index is megírta.

A mérkőzést követő sajtóértekezleten aztán Cheryl Reeve, a vesztes csapat vezetőedzője kiborította a bilit:

Az összes újságban az lesz a szalagcím, hogy Reeve csalást kiált. Nem érdekel, legyen ez a cím. Ellopták tőlünk a bajnoki aranyat.

A Lynx a pályán challenge-et kért, de a visszajátszást követően is fenntartották a játékvezetők az ítéletüket. 

Ha a túlsó oldalon történik ugyanez, és challenge van, akkor holtbiztos, hogy nekik adnak igazat. Azt mondták volna a bírók, hogy csak picike kontaktus volt, nem pedig szabálytalanság. Nem lenne szabad megengedni, hogy a challenge-nél az a három bíró döntsön, aki a meccset vezeti.

További árulkodó adat, ami alátámasztja Reeve érvelését:

a Liberty 23 büntetődobáshoz jutott a mérkőzésen, a Lynx csak hathoz. Napheesa Collier, a Lynx szupersztárja, aki 22 pontot szerzett, egyetlen büntetőt sem dobhatott.

A mezőnyből 11/23 volt a mutatója, korábban sohasem fordult elő vele, hogyha legalább 20 rádobása volt egy meccsen, egyetlen büntetőt sem végezhetett el.

Még maga LeBron James, a világ legjobb kosarasa, a párizsi olimpia MVP-je is megszólalt a kérdésben, méghozzá roppant karakteresen...

Már elnézést, de ez nem volt fault! Hadd döntsék el maguk a játékosok ezt a szoros mérkőzést!

Márpedig „King James" véleményére oda kell figyelni...

A mérkőzésen a vesztes csapatban 9 percet játszott a magyar válogatott Juhász Dorka, aki nem szerzett pontot. 

Rovatok