Index Vakbarát Hírportál

Bácsi agresszív birkózással világbajnok

2014. szeptember 13., szombat 16:13

A 80 kilós Bácsi Péter arany-, a 66 kilós Lőrincz Tamás bronzérmet nyert a kötöttfogásban a taskenti birkózó-világbajnokságon.

Egy arany

Bácsi az orosz Jevgenyij Szaljejevvel döntőzött, és taktikus küzdelmben verte meg. Egy percnél az oroszt küldték le térdelő helyzetbe, de Bácsi nem tudta megpörgetni. Állásból folytatták a küzdelmet. Egy perc múlva Bácsi ment le, de a védekezésért ő is kapott pont. Az első három perc után 1-1-gyel álltak. A másodikban a magyar végig agresszíven ment előre, szerzett is egy pontot. Ez elég is volt a győzelemhez, még ha nem is volt túl látványos a meccsük.

Bácsi az előcsatározásokban selejtezős ellenfelét, a tádzsik Firdovsz Rafijevet 8-0-ás vezetés után, alig másfél perc alatt intézte el, majd a nyolcaddöntőben a svéd Jim Eric Pettersson következett, akit 6-3-ra győzött le. A litván Aleksandr Kazakevicen 4-0-val jutott túl,míg az elődöntőben a lengyel Tadeusz Michalikot verte 10-2-re, és lett finalista a kétszeres Európa-bajnok.

Egy bronz

Lőrincz a bronzcsatáig úgy jutott el, hogy a francia Artak Margaryant 9-0-ra, az oroszok idei Európa-bajnokát, Adam Kurakot 6-2-re, az örmény Migran Arutyunjant pedig 6-4-re győzte le, majd az elődöntőben a 60 kilogramm iráni olimpiai bajnokától, Omid Noruzitól 4-1-re kikapott.

A harmadik helyért a 2012-ben Európa-bajnok német Frank Stäbler volt az ellenfele, akivel szemben már 11 másodperc elteltével két pontot szerzett egy mögé kerüléssel. Ezután is jóval aktívabban mozgott riválisánál és sokkal erősebbnek is tűnt nála. Egy perc 14 másodpercnél 3-0-ra vezetett, mert kitolta a szőnyegről Stäblert. Szűk egy perccel később intették is a németet, de Lőrincz ekkor nem tudott pontot csinálni, mivel a német gyorsan felállt a térdelő állásból. A szünet előtt következett egy újabb kitolás, majd a második három percben még egy, így alakult ki az 5-0-ás végeredmény.

A Londonban olimpiai második, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamásnak ez az első érme világbajnokságon, egyben a magyar küldöttség második dobogós helyezése a taskenti vb-n. Az elsőt - szintén bronzot - testvére, Lőrincz Viktor szerezte pénteken a kötöttfogásúak 85 kilogrammos kategóriájában.

Rovatok