Index Vakbarát Hírportál

Egyesülhet a két legnagyobb tekvondós világszervezet

2015. február 5., csütörtök 15:47

Az olimpián szereplő WTF-tekvondó világszövetségének vezérkara bejelentette, hogy a koreai eredetű harcművészet másik irányzata, az ITF-tekvondó észak-koreai művelőit is szívesen látná az olimpiai indulók között, írja az MTI.

A tekvondó - jelentése szerint a lábbal és kézzel küzdés művészete - vezető világszervezetei közül az ITF (International Taekwondo Federation) alakult meg elsőként 1966-ban, a WTF (World Taekwondo Federation) létrehozására hét évvel később került sor. Korea megosztottságából is fakadóan politikai és presztízsharc is folyt a felek között, végül a rivalizálásból - miközben Dél-Korea a WTF, Észak-Korea pedig az ITF oldalára állt - a WTF-irányzat került ki győztesen, megszerezve az olimpiai elismertséget.

A két fő irányzat jellegzetességeiben, stílusjegyeiben több eltérés is akad, így az edzésmódszerekben, a szakkifejezésekben, a ruházatban, és különösen a verseny-szabályrendszerekben. Küzdősportos összevetésben pedig az egyik lényegi különbség az, hogy míg a WTF inkább versenysport és főként rúgnak benne, az ITF-ben inkább az ütéseken van a hangsúly.

Rovatok