Index Vakbarát Hírportál

A világ legabszurdabb MMA-meccsét két doppingos vívta

2015. február 5., csütörtök 09:16

Álomszerűnek tűnt Anderson Silva hétvégi győzelme. A 39 éves MMA-harcos lábtörés miatt 13 hónapot kihagyott, Nick Diaz ellen mégis nyerni tudott a visszatérő meccsén.

Három nappal a meccs után viszont kiderült, Silva doppingolt, nem is küzdhetett volna, de hogy még kínosabb legyen a történet, ellenfele is megbukott a doppingellenőrzésen.

Silvát minden idők legnagyobb MMA-harcosának tekintik, sorozatban 16 meccset nyert, és tízszer tudta megvédeni címét a középsúlyú bajnok az UFC-nél. Legutóbbi két meccsén azonban vereséget szenvedett, 2013 júliusában Chris Weidman a második menetben KO-zta egy ütéssel, ezzel elveszítette a címét. A visszavágón, 2013 decemberében még súlyosabb lett a vereség, a második menetben eltört a lába.

A rehabilitáció és az edzésidőszak több mint egy évig tartott, de most hiábavalónak tűnik mindez. A jelentések szerint Silva egy január 9-i doppingteszten megbukott (19-én is vizsgálták, de annak még nincs meg az eredménye), kétféle szteroidot, drosztanolont és androsztánt találtak szervezetében. Az ügy furcsasága, hogy ennek ellenére megmérkőzhetett Diazzal. Az UFC és a Nevadai Sportbizottság azzal védekezik, nem kapták meg időben a jelentést, ezért mehetett le a meccs.

Aminek minden valószínűség szerint nincs győztese, mert a meccs utáni ellenőrzésen Diaz is megbukott, marihuánát mutattak ki nála. Nem először, 2007-ben féléves, 2012-ben egyéves eltiltást kapott a használatáért. A felfüggesztett sportolókat február 17-én hallgatják meg.

Az MMA-ban egy hónapon belül már a második legendás sportoló bukott meg, a félnehézsúlyú bajnok Jon Jones szervezetében január elején kokainra utaló bomlástermékeket találtak. Ennek ellenére úgy néz ki, nem tiltják el. Függőségére hivatkozva bevonult egy elvonókúrára.

Rovatok