Index Vakbarát Hírportál

Lesújtó véleménnyel van a birkózókapitány a vb-ről

2015. szeptember 14., hétfő 10:11

2008 óta először maradt érem nélkül a magyar csapat a birkózó-világbajnokságon, ráadásul olimpiai kvótát is csak egy indulónknak, a kötöttfogásúak 85 kg-os kategóriájában versenyző Lőrincz Viktornak sikerült szereznie. Érthető módon csalódott volt az eredménnyel Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya, aki szerint mindent ki kell elemezni, de az biztos, hogy a versenyzők és az edzők is hibáztak.

Struhács szerint fizikálisan felvették a versenyt a mezőnnyel, a koncentráció viszont hiányzott az éles szituációkban, a gond leginkább figyelmetlenségből fakadt. Azt is kiemelte, hogy nagyon meglátszott a csapat két legjobbján, Lőrincz Tamáson és Bácsi Péteren is a fogyás, előbbi 71-ről ment le 66 kilóra, utóbbi 80-ról 75-re. A kvalifikációs versenyeken, ahol a további 3-4 kvóta megszerzése a cél, Lőrincz marad 66 kilóban, Bácsi helyett viszont lehet, hogy Szabó László indul majd a 75-ösök között.

A szabadfogású kapitány, Gulyás István szerint náluk inkább fizikális hiányosságok voltak, így pár hónap erősítés jön a csapat számára, hogy utolérjék a mezőnyt, de fontos, a jövőbeli edzőtáborokat olyan helyre szervezzék, ahol minőségi birkózókkal tudnak gyakorolni. A szakágnál előzetesen Veréb Istvántól és Ligeti Dánieltől várták, hogy sokáig jut majd, de előbbi első, utóbbi második meccsén kikapott, ráadásul győztes helyzetből.

A nőknél egészen furcsa helyzet okozhatta a problémákat. A csapat két igazán ütőképes birkózója, Sastin Marianna és Barka Emese között ugyanis érezhetően komoly feszültség van, viszonyuk fagyosnak mondható, ami azután sem lett jobb, hogy az olimpiai kategória vb-helyéért kettejük között kiírt három mérkőzéses párharc lezárult. A helyzetet pedig bonyolítja, hogy Sastin férje a szövetségi kapitány, írja az MTI.

A vb-n mindketten elmaradtak a várakozásoktól, Sastin a vigaszágon egy meccsre volt a kvótától, ám kikapott török riválisától, míg Barka Emese nyerhető negyeddöntőt veszített el és esett végül ki a 60 kilósok küzdelemben.

Rovatok