Index Vakbarát Hírportál

Putyin állampolgárságot adott az amerikai anarcho-kommunista ketrecharcosnak

2018. május 30., szerda 12:58

Jeff Monson amerikai anarcho-kommunista MMA-harcos megkapta az orosz állampolgárságot.

És ezt maga Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője jelentette be kedden a BloodyElbow MMA-szaklap tudósítása szerint. A veterán, 47 évesen is aktív (és egészen elképesztő meccsszámmal, meg 88-26-1-es mérleggel rendelkező) küzdősportoló az MMA-világában arról is ismert, hogy bár elkötelezett anarcho-kommunista, és hitvallása szerint "harcol az osztálytársadalom, és minden olyan intézmény ellen, ami az egyenlőtlenséget újratermeli", mégis óriási rajongója a nyíltan jobboldali-konzervatív ideológián alapuló putyini Oroszországnak. Monson az Egyesült Államokban anarchista falfirkái és más lázadó gesztusai miatt többször is összeütközésbe került a törvénnyel, Moszkvából azonban hogy-hogynem, nem érkezett hír arról, hogy vörös csillaggal fújta volna le a Duma épületét. 

A fantasztikus földharc-tudással rendelkező Monson aktív szerepet játszik az orosz-, illetve az orosz bábállamok sportdiplomáciájában. 2016 óta tölti be az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának sportnagyköveti posztját, és ő az egyetlen amerikai, aki rendelkezik az egyik kelet-ukrajnai szakadár terület, a Luhanszki Népköztársaság, valamint nemzetközileg el nem ismert Fekete-tenger melléki terület, Abházia állampolgárságával is. Ezek nem csak formális elismerések, mivel Monson a felelős például a luhanszki ifjúságot sportos életre nevelő programért.  Az orosz állampolgárságért még 2015-ben folyamodott, és a Kreml indoklása szerint ismertségével és sportolói múltjával érdemelte ki az orosz útlevelet (mondjuk az állampolgári eskü még hátravan). 

A putyini Oroszország egyébként a közelmúltban több más, vele szimpatizáló hírességnek adott állampolgárságot, például Steven Seagal-nek, Gerard Depardieu-nek és Roy Jones-nak.

Rovatok