Index Vakbarát Hírportál

Akkorát kapott, hogy megpróbálta elkapni a semmit

2020. február 17., hétfő 15:29

A hétvégén az új-mexikói Rio Rancho városában is debütált az Ultimate Fighting Championship, melynek főmeccsén a lengyel félnehézsúlyú Jan Błachowicz egy óriási KO-val nyomatékosította, hogy szerinte ki is a 93 kilós súlycsoport valódi trónkövetelője.

A 36 éves veterán (25-8-as mérleggel érkező) Błachowicz és ellenfele, a UFC tehetségkutató valóságshowjának 2014-es győztese, a 30 éves Corey Anderson a félnehézsúlyú ranglistán a meccs előtt a hatodik, illetve az ötödik helyet foglalta el, de az előttük álló összes bunyós megmérkőzött már a bajnok Jon Jonesszal, így egyfajta elődöntőként is fel lehetett fogni a küzdelmet.

Az első percben laza első kezes ütésekkel méregették a távolságot, a masszív birkózóalapokkal rendelkező Anderson egy tétova fogáskísérlettel is beijesztett, de még a falhoz sem tudta szorítani Błachowiczot. A menet (ami az MMA-ban öt percig tart) felénél azután véget ért a méricskélés, és keményen egymásnak csattantak a bunyósok. Błachowicz egyáltalán nem használta a lábát (mármint rúgásra), Anderson viszont elkezdte masszírozni ellenfele bal lábának belső – meglehetősen érzékeny – felét rúgásaival. Azonban amikor Błachowicz combjának külső felére akart rúgni, akkor a lengyel keményen megvetette a lábát, és egy irtózatos jobbhoroggal fogadta az amerikait, aki azonnal a földre zuhant. És bár még felemelte kezét, mozdulata védekezés helyett inkább úgy nézett ki, mint aki egy legyet akar elhessegetni, ezért a bíró azonnal közbevetette magát (mondjuk Anderson még így is bekapott egy ütést a földön).

A rúgásoknál a rúgó fél mindig egy kicsit kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül, ugyanis néhány tizedmásodpercig lényegében egy lábon áll, ráadásul a lendülettől fedezéke is lejjebb esik. A KO-t visszanézve egyértelmű, hogy Anderson a létező összes hibát elkövette, amit egy ilyen rúgásnál el lehet követni, márpedig a küzdősportban az ilyen mozzanatokon múlik a kiütéses vereség:

Mivel Rio Rancho Albuquerque elővárosa, ezért az ottani Jackson-Wink akadémián csiszolódó világbajnok, Jon Jones is élőben nézte a meccset, a KO után a hármas győzelmi szériában lévő Błachowicz annak rendje s módja szerint ki is hívta őt.

A Dominick Reyes elleni meccsét a múlt héten csak erős bírói hátszéllel abszolváló Jones a székre állva mutatta, “Állok elébe, haver!”. Persze ettől még nincs bebetonozva a címmeccs, hiszen a rendkívül erős bunyót bemutató Reyes azonnali visszavágója mellett is erős érvek szólnak.

Rovatok