Index Vakbarát Hírportál

Az MMA-ban akusztikai forradalmat hoz a koronavírus

2020. március 13., péntek 13:14

Az Ultimate Fighting Championship (UFC) egyik legnagyobb piaca Brazília (bár népszerűsége az Anderson Silva-szintű brazil megasztárok eltűnésével a 2010-es évek második felére némiképp csökkent), épp ezért a világ vezető MMA-promóciós szervezete rendszeresen rendez kisebb-nagyobb gálákat az ország különböző városaiban. A hétvégén Brazíliaváros kerül sorra, azonban a koronavírus miatt hozott rendkívüli intézkedések miatt a gála rendhagyónak ígérkezik.

Mivel ott is betiltották a 100 fősnél nagyobb rendezvényeket, ezért a 11 ezer fős befogadóképességű Ginásio Nilson Nelson sportcsarnokban egyetlen fizető néző sem lesz, csak a lebonyolításért felelős személyzet, a közvetítő stáb és az edzők tartanak a sportolókkal. Így azután

a visszhangos csarnokban kristálytisztán lehet majd hallani az állkapcson puffanó ütéseket, a combizmon csattanó rúgásokat.

Egyébként a szintén rangos ázsiai One FC február végi, szingapúri gálája ugyancsak zárt kapus volt.

Elmarad a küzdősportok egyik leglátványosabb felvezető rituáléja, a meccs előtti napon megtartott farkasszemnézéssel egybekötött mérlegelés is. A rendezvényt is két órával korábbra hozták, hogy betölthessék a profi sportrendezvények leállása miatt tátongó űrt a műsoridőben.

A hivatalos nevén UFC Fight Night 170 egyébként iszonyú erős felhozatallal kecsegtet, de a napról napra változó járványhelyzet miatt simán közbejöhet valami, ami miatt az egészet törlik. „Valami“ alatt arra gondolok, hogy Kanadából, Oroszországból, Dániából és az Egyesült Államokból is érkeztek bunyósok (az őket kísérő edzői csapattal együtt), azaz nem elképzelhetetlen, hogy valakiben ott bujkál a koronavírus. Ráadásul helyi források szerint a versenyzőkön a gála előtt nem végeztek el koronavírusra való szűrést.

A 210 milliós Brazíliában csütörtöki adat szerint összesen 137 fertőzöttet tartanak számon, azonban aggasztó, hogy az utóbbi két napon exponenciálisan kezdett el nőni a koronavírusos betegek száma. A fertőzéses esetek túlnyomó többségét az ország gazdasági motorjának számító – éppen ezért a globális légiforgalomba és áruszállításba mélyen beágyazott - São Pauloban észlelték.

A koronavírus első híres brazil fertőzöttje a kormány kommunikációs vezetője, Fabio Wajngarten, aki tagja volt Jair Bolsonaro az Egyesült Államokba látogató elnöki delegációjának is, és a brazil elnök kíséretében múlt szerdán ott volta a Donald Trump amerikai elnökkel és Mike Pence alelnökkel tartott személyes megbeszélésen is.

(Bloody Elbow)

Rovatok