Index Vakbarát Hírportál

Ötödjére sikerült a fojtás, a veterán beleájult a szorításba

2020. július 20., hétfő 09:50

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban újabb gálát rendeztek a Harcosok Szigetén (Fight Island), ami egy hónapon keresztül a világ vezető MMA-szervezete, az Ultimate Fighting Championship és az Egyesült Arab Emírségek közös koronavírus-biztos projektjeként működik az Abu-Dzabi melletti, luxushotelekkel és csilli-villi látványosságokkal telezsúfolt Jasz-szigeten.

A gála főmeccsén a férfi légsúly (57 kilós) decemberben megürült bajnoki címéért ment a harc az amerikai Joe Benavidez és a brazil Deiveson Figueiredo között. Ők ketten már februárban is találkoztak, de hiába győzött KO-val Figueiredo, a bajnoki övet nem kapta meg. Ennek oka az volt, hogy Figueiredo képtelen volt hozni az súlyát - miután 11 kilót (!!!) ledobott, vese- és hasfájdalmak kínozták, edzői ekkor döntöttek úgy, hogy abba kell hagyni a fogyasztást -, így a szabályok értelmében a meccs nem minősülhetett bajnoki címmérkőzésnek. De maga a győzelmet jelentő jobbegyenes is ellentmondásos körülmények között született, Benavidez homloka ugyanis egy nem szándékos összefejelést követően felhasadt, az amerikai láthatóan megszédült, és Figueiredo ezt a megingást használta ki.

A jegyzőkönyvekbe így bekerült a győzelem, de a brazil derekára nem került fel a bajnoki öv, és a UFC azonnal elkezdte szervezni a valódi címmeccset. Második alkalommal azonban Figueiredo nem hagyott kétségeket afelől, hogy ki a jobb. A brazil benyelt néhány combrúgást, hogy felvegye Benavidez ritmusát, és a harmadik-negyedik rúgásba beleütött egy jobbhorgot, mire az amerikai alól kiszaladtak a lábai. Figueiredo azonnal ellenfelén termett, és brutális könyökütésekkel kényszerítette kifordulásra, így a brazil hátsó pozícióba került, ahonnan be is fogta a fojtást. Azonban az amerikainak sikerült lefejtenie a nyakát szorító kezeket, és nem kevesebb, mint három, egymást követő fojtást védekezett ki, mielőtt teljesen kibontakozott Figueiredo öleléséből.

Azonban a háromperces kínlódás kivette az erőt Benavidezből. Hiába ment előre, és találta el párszor Figueiredót, kaszáló ütései nem ültek pontosan, a brazil ellenben először egy felütéssel, majd egy szép jobbegyenessel is leültette az eleve pocsék védekezést bemutató amerikait. A második leütést követően Figureido némi puhítást követően újból megpróbálkozott a fojtással, és Benavidez ezúttal már nem tudta lefejteni az álla alá sikló kart; és bár ekkor sem adta fel, a fojtófogásba egyszerűen beleájult. A 35 éves, csaknem 15 éve profi szinten versenyző amerikainak ez volt az ötödik sikertelen próbálkozása valamilyen világbajnoki öv megszerzésére (beleértve a UFC által felvásárolt, könnyebb súlycsoportokat magába foglaló World Extreme Cagefighting nevű szervezetben elbukott döntőit is).

A 32 éves Figueireido viszont mérlegét 19-1-re javította, ázsióját a UFC szemében ráadásul roppant mód megnöveli, hogy a légsúly legtöbb bunyósával ellentétben megbízhatóan szállítja a brutális befejezéseket. De mostani, roppant meggyőző teljesítményével is alulmaradt honfitársnőjével, Ariana Lipskivel szemben a gála legjobb teljesítményéért járó különdíjért folyó versenyben. Az ugyancsak légsúlyban (csak értelemszerűen a nőknél) vitézkedő Lipski ugyanis egy hihetetlenül bonyolult, ritkán látható térdfeszítéssel késztette feladásra a szintén brazil Luana Carolinát.

Rovatok