Index Vakbarát Hírportál

Valentino Rossit sosem verték még így el

2009. október 5., hétfő 15:24 | aznap frissítve

A győztes Jorge Lorenzótól 23 másodpercet kapott, pedig a spanyol a csapattársa, olyan motorral megy, mint ő. A háromból is kiszorult, Stoner és Pedrosa is simán otthagyta. A világbajnokság teljesen nyílt.

Dobogós helyezés volt Valentino Rossi célja a hétvégi Portugál Nagydíjon, de az első szabadedzéstől látszott, yamahás csapattársát, Jorge Lorenzót nem lehet megverni. A spanyol már tavaly, első Moto GP-évében is simán győzött itt, a tréningeken végig a leggyorsabb volt.

A nyolcszoros világbajnok nem csak vele, de Dani Pedrosával és a két hónap után visszatérő Casey Stonerrel sem tudta tartani a lépést, a második körben visszaesett a negyedik helyre, ott is maradt. Három riválisa otthagyta, Lorenzo 23 másodpercet – körönként majdnem egyet -, a harmadik Pedrosa is 14-et adott neki.

”Arra számítottam, Stonerrel és Pedrosával tudok majd menni, de a futamon eggyel feljebb kapcsoltak, tehetetlen voltam – idézte az időmérőn második Rossit a gazzetta.it. – Nem tudtam gyorsan menni, mert a hátsó gumim nem tapadt eléggé. Hét-nyolc kör után már szenvedtem, de a nyitókörökben is folyamatosan időt veszítettem.”

Arról nem beszélt, miért volt alkalmatlan az abroncs az ő és tökéletes Lorenzo Yamahájára, valószínűleg a vezetési stílusukban kereshető a különbség. Ekkora persze nem szokott lenni, valójában még sosem volt.

”Nem voltam versenyképes, nem jött össze, de legalább nem buktam, mint Indianapolisban” – igyekezett pozitívan felfogni a kudarcot az olasz. Amerikában is jobb volt Lorenzo – persze nem ennyivel – , Rossi menni akart vele, nem bírta, elesett.

Vb-előnye jócskán csökkent már Indianapolisban – 50 pontból lett 25 – , vasárnap óta az addigi 30 helyett már csak 18-cal vezet. Három futam van még hátra, 75 pont szerezhető.

”Három verseny három kedves pályán, Phillip Island-en meg kell vizsgálnunk, mi volt a probléma, és feljavulni” – értékelt Rossi, bár valójában csak két pálya kedves neki.

Ausztráliában és az utána következő Sepangban mindig jól ment, de az utolsó Valenciában nem. Ott vesztette el a 2006-os vb-t, majd 2007-ben nagy bukás után motorhiba miatt a vb-2. helyet.

Valencia ráadásul Lorenzónak hazai pálya, ő a siker után azt mondta: ”Nehéz lesz megszerezni a vb-címet, de most már Rossin a nyomás.”

Rovatok