Index Vakbarát Hírportál

Hihetetlen bravúr Michelisztől: övé a pole-pozíció Japánban

2015. szeptember 12., szombat 09:35

A pénteki teszt után a szombati szabadedzéseken is tovább remekelt a Honda, amely az időmérő előtti három gyakorlásból mindet megnyerte. Michelisz a pénteki második idő után a szombatot is másodikként kezdte, az utolsó szabadedzésen viszont csak negyedik lett, ekkorra már Sébastien Loeb felgyorsult a Citroënnel, egészen a második helyig.

Az időmérőn Michelisz aztán tartalékolt kicsit, az első szakasz legelején ment egy remek kört, utána már nem is kellett idegeskednie, hogy bekerül-e a legjobb 12-be. Ez simán megvolt, így bekerült az időmérő második szakaszába.

Az pedig fantasztikusan sikerült neki, már az első mért körével a harmadik legjobb idő volt az övé, de a végére is ment még egy mért kört, amivel az első helyre ugrott, 11 ezreddel megelőzve a kínai Ma Csing-huát, legjobb idővel bejutva az utolsó ötösbe. Rajta kívül csak Citroënek voltak még a top 5-ben, Michelisz mögött sorrendben Ma, Loeb, José María López és a privát Mehdi Bennani. Yvan Müller csak a hetedik lett, de a gyári Hondákat is alaposan verte Michelisz.

A pole-pozícióról döntő miniversenyt fordított sorrendben kezdték, Bennani közepes ideje után a címvédő López sem volt sokkal gyorsabb, és Loeb is csak a második helyre, két csapattársa közé tudott beférni, míg Ma csak a negyedik legjobb időt autózta.

És jött Michelisz, aki egy hibátlan kört összerakva megverte a világbajnok López idejét, és privát autóval megszerezte a pole-t három gyári és egy nem gyári Citroën előtt. Sőt, a 2015-ös szezonban először történt meg, hogy nem egy Citroën nyerte az időmérőt, tehát Michelisz a Honda gyári pályáján, a lehető legjobbkor érte el ezt az óriási sikert, ami még úgy is az, hogy a Honda 60 kilóval könnyebb ezen a versenyhétvégén, mint a francia autók.

Michelisz utoljára 2013-ban indult az élről az első futamon, akkor is Japánban, de akkor még a Szuzukai pályán, és akkor nyerni is tudott, előtte még egyszer, még BMW-vel tudott időmérőt nyerni. A vasárnapi első futamot tehát az élről kezdi, mögötte López, majd Loeb, Bennani és Ma a sorrend.

Az első vasárnapi futam 7.15-kor, a második 8.25-kor kezdődik.

Rovatok