Index Vakbarát Hírportál

Rossi kisebb bombát dobott a MotoGP-re

2015. október 22., csütörtök 15:50

Kiélezett volt, de meglehetősen sportszerű eddig a Rossi-Lorenzo-versenyfutás a világbajnokságért, míg csütörtökön, Malajziában, a hétvégi nagydíjat felvezető sajtótájékoztatón Valentino Rossi olyat mondott, ami jócskán felkavarhatja az utolsó két futamot: 

Marc Marquez azt akarja, hogy Jorge Lorenzo legyen a világbajnok.

Mindezt a múlt hétvégi, fantasztikus Ausztrál GP-n történtekre alapozza, ahol Marquez ugyan Lorenzót az utolsó körben előzve nyert, de Rossi csak negyedik lett, és hét pontot veszített csapattársával, Lorenzóval szemben, így már csak 11-gyel vezet. (50-et lehet szerezni még.)

"Közben nem tűnt fel, de amikor megnéztem a futamot, már igen, hogy Marquez játszott velünk. Szerintem a célja nem csak az volt, hogy megnyerje a versenyt, hanem az is, hogy segítsen Lorenzónak. Vagyis az Ausztrál GP óta egyértelmű, hogy Lorenzónak új szurkolója van, Marc Marquez. Simán el tudott volna húzni tőlünk, és akkor teljesen máshogy alakul a futam. Ha újra előfordul ilyesmi, el kell beszélgetnünk vele" - idézte a Crash.net az olaszt.

Megerősítette a felvetését a másik olasz, a ducatis Andrea Iannone, aki leszorította Rossit Ausztráliában a dobogóról.

"Szerintem is játszott velünk Marc, a 15. körben, az ötödik kanyar után annyira lassan ment, hogy könnyedén előzhettem meg, nem is értettem. Rettentő gyors volt amúgy, nem tudom, hogy ez a taktikájának a része volt-e."

Utánuk kapta meg a szót Marquez, aki természetesen visszautasította a gyanusításokat.

"Ha Lorenzónak akartam volna segíteni, nem előztem volna meg az utolsó körben. Nem értem, miért mondják ezt. A Hondám nagyon megnyomta az első gumit, szenvedtem. Az igaz, hogy próbáltam beosztani a gumit, de a futam közepén el akartam húzni, csak nem sikerült. A legjobbat hoztam ki magamból, az egyetlen, akinek segítenék, az a csapattársam. Mentem a győzelemért, ahogy tudtam" - védekezett Marquez.

Lorenzót is kérdezték, úgy érezte-e, hogy Marquez segít neki: "Jaja, főleg az utolsó körben!" - viccelte el a másik spanyol.

Az angol sajtó már nem, a spanyol viszont lehozott további nyilatkozatokat is Rossitól az üggyel kapcsolatban.

"Inkább Lorenzót szeretné, gondolom, mert haragszik rám. Személyes ügy állhat a háttérben, még Argentína miatt. Sosem mondta nekem, de azt gondolhatja, hogy miattam ütköztünk, aztán az asseni dolog csak rontott a helyzeten. Ha én nem nyerhetek, ne nyerj te sem, vagyis most a kevésbé rossz neki, ha Lorenzo nyer" - hangzott el még konkrétabban Rossitól a Mundodeportivo.com szerint.

Rossi és Marquez Argentínában összeütköztek, a hondás húzta a rövidebbet, bukott, és kiesett. Assenben, június végén az utolsó kanyarban koccantak, ekkor Rossi ment ugyan le a pályáról, de a sikánt átvágva győzött. A viszony azóta is jónak tűnt közöttük, de azért már nem annyira tökéletesnek, mint korábban.

Kérdés most, hogy a balhé hogyan fogja befolyásolni a világbajnokságot, illetve, hogy Rossi valóban így gondolja-e, vagy nyomást akar gyakorolni Marquezre, hogy eszébe ne jusson segíteni a másik yamahásnak. A sajtótájékoztató mindenestere jó hangulatban telt, Rossi mosolyogva mondta el a véleményét, Marquez sem sértődött meg - látszólag -, Lorenzo pedig elviccelte az egészet.

Mit gondol ön?

  • 3077
    Rossinak igaza van, Marquez Lorenzónak segít
  • 2098
    Rossi csak nyomasztja Marquezt, nehogy segítsen Lorenzónak
  • 1669
    Rossi csak csinálta a felhajtást
  • 279
    Rossi megbolondult, Marquez nem segít senkinek

Csakhogy Rossi nem szokott a levegőbe beszélni, valószínűleg nem csak a tévén, de az adatokból is olyat láthatott, amiből arra következtetett, hogy Marquez nem motorozott száz százalékon. Vagyis a célja az volt ugyan, hogy nyerjen, de az is, hogy lassítsa Rossit és a tempót, így növelve az esélyét, hogy másik motoros is Lorenzo és Rossi közé férkőzzön.

Valószínűleg attól is tart, hogy ha az utolsó futamon dől el a vébén - márpedig ha ő vasárnap bukik, és nulla pontot szerez, akkor is ott fog -, akkor a spanyol pályán a két spanyol, Marquez kiegészülve a harmadik spanyol menővel, Dani Pedrosával, simán összefoghat ellene, és Lorenzónak játszhatja a vébécímet.

Az is előfordulhat persze, hogy Rossi téved, és teljesen feleslegesen jött elő a vádakkal, vagy tényleg csak taktikából, nehogy Marquez fejében egyáltalán megforduljon, hogy Lorenzót preferálja.

A végeredmény viszont ezek után, hogy a hétvége

nem sok jót tartogat Rossinak, mert Marquez egyértelműen támadva érzi magát, így ellene már ösztönösen is jobban oda fogja tenni magát, mint Lorenzo ellen.

Az biztos, hogy rettentő éles Malajziai Nagydíj kezdődik pénteken. A futamot magyar idő szerint vasárnap reggel nyolckor kezdik.

Rovatok