Index Vakbarát Hírportál

Rossi a 3. körben kiszállt, Doviziosót úgy ütötték ki, mint egy hete

2016. április 10., vasárnap 21:50

Sok bukás történt a MotoGP harmadik futamán, vasárnap este - magyar idő szerint - a texasi Austinban.

A rajt után Marc Marquez a pole-ból élre állt, Jorge Lorenzo és Valentino Rossi elé, de az olasz és Andrea Dovizioso is hamar megelőzte a világbajnokot, mert az egyik éles balkanyart kissé elrontotta.

Rossi másodikként kezdett kigyorsítani, viszont az egyenesben négyen is simán megelőzték, elképzelhető, hogy félrekapcsolt, hatodiknak esett vissza.

A hiba benne maradhatott, mert miután a második körben oda-vissza előzték egymást Andrea Iannonéval, a gyors jobbosban Rossi elcsúszott. A motor a gumifalnál állt meg, nem lehetett vele folytatni a versenyt. A kilencszeres bajnoknak nem történt baja.

Az élen Marquez meglépett, Doviziosót gyorsan megelőzte Lorenzo, a ducatist Dani Pedrosa kezdte támadni. Ez a csata is bukással ért véget: a spanyol elfékezte magát - állítólag lecsúszott a keze a fékről -, elesett az első kanyarban, és a sodródó motorja kiütötte Doviziosót. Majdnem ugyanúgy, mint egy hete csapattársa az utolsó előtti kanyarban, Argentínában, csak ez jóval erősebb karambol volt.

Egészen ritka, hogy az esetet élőben, Pedrosa belső kamerájából nézhettük végig.

Pedrosa a depóban nagyon sportszerűen átment a ducatishoz érdeklődni, hogy van, de szerencsére nem sérült meg ő sem, bár igen nagyot kapott. Rossi meg a buta hibáit sajnálhatta, ölébe hullott volna a harmadik hely, mint múlt vasárnap a második a ducatis baleset miatt.

Érdekeset bukott Cal Crutchlow és Bradley Smith is, ők pontosan ugyanúgy és ugyanott csúsztak ki, az egyik angol motorja majdnem elgázolta a már talpra ugró másik versenyzőt. De megúszták ők is.

Nagyjából ez volt a futam utolsó érdekesebb eseménye - a két suzukis csatázott még kicsit -, az élen Marquez nagyon elhúzott Lorenzótól, Lorenzo Andrea Iannonétól, így végzett az első három.

Marquez, aki négyből negyedik futamát nyerte ezen a pályát - mióta rendeznek itt futamot, csak ő győzött - a vb élén megerősítette vezető helyét, Lorenzo feljött másodiknak, Rossi elé. 66-45-33 ponttal állnak, Marquez már most meglehetősen nagy előnnyel vezet. A háromból két nagydíjat ő nyert, az elsőn harmadik lett.

A hétvége legnagyobb híre, hogy Jorge Lorenzo valószínűleg megegyezett a Ducatival, jövőre oda megy a Yamahától, így Rossi új csapattársat kap. Az olasz, aki a Ducatival nagyon megjárta 2011-ben és 2012-ben, azt mondta, "Lorenzo tökös srác, bevállalta, sikeres lesz". Bejelentés persze még nincs. Az is nagy kérdés, Dovizioso vagy Iannone távozik a Ducatitól, vagy esetleg harmadik motort indítanak Lorenzónak.

Rovatok