Index Vakbarát Hírportál

Michelisz: nagy előzések, defekt, 6. és 4. hely a Slovakiaringen

2016. április 17., vasárnap 12:44

Két rossz rajt miatt rengeteg helyet vesztett, de a mezőnyben keményen, remekül harcolt, és a svéd Volvo-pilóta, Thed Björk kizárása miatt végül a leintés után is nyert egy helyet a Slovakiaringen Michelisz Norbert. Ficza Ferenc és a Zengő Motorsport első éles 2016-os versenye nem sikerült a legjobbra, a fiatal versenyző alatt lángra kapott a Honda, de a Hungaroringre jobb folytatást remélnek.

Nagy előzések az első futamon

Beszorult a rajtnál, és egy helyet vesztett rögtön az első, fordított rajtrácsos futamot a hetedik helyről kezdő Michelisz Norbert, aki nagyon sokáig nem is tudott mit kezdeni az előtte autózó volvós Thed Björkkel, hiába volt végig közel hozzá, nem tudott támadásba lendülni. Mint később elárulta, a rajtautomatikája mondta fel a szolgálatot közvetlenül a rajt előtt, ezért pörgött ki a kereke induláskor.

Az élen a két hondás csapattársa, Rob Huff és Tiago Monteiro legalább ekkora küzdelemben volt a rajt után élre kerülő privát citroënes Mehdi Bennanival, de a marokkói a 80 kiló büntetősúly ellenére jól tartotta a helyét.

A nyolcadik kör legelején aztán végre sikerült az előzés Michelisznek, bevágott a Volvo elé, és visszaszerezte eredeti rajtpozícióját, a hetedik helyet, és mehetett a négyszeres világbajnok Yvan Muller után, akit másodpercekkel korábban címvédő csapattársa, José María López előzött meg.

Ahogy sikerült három körrel a vége előtt az előzés Monteirónak is, a portugál az élre állt, de Huff a másik Hondával nem tudta követni. Michelisz viszont nem elégedett meg a hetedik hellyel, az utolsó körben támadásba lendült, és egy pillanatig úgy nézett ki, hogy mindkét gyári Citroën le tudja nyomni, de végül csak Muller mellett ment el, így a hatodik helyen zárt. A dupla dobogó így is meglett a Hondának, hiszen Monteiro nyert, a harmadik pedig Huff lett, köztük Bennani ért be.

Az élete első WTCC-versenyén induló Ficza Ferenc alatt a 10. körben füstölni kezdett a Civic, lángoló kocsiból kellett kiugrania az újoncnak a sóderágy közepén – Ficza és a motor is rendben volt, a kocsi viszont nem indulhatott el a második versenyen. "Eltört egy szervócső, ebből olaj került a kipufogóra, az meg ki is gyulladt" - írta a Zengő Motorsport a weboldalán. Sőt, begyulladt a gumi is, ez volt az oka a még nagyobb tűznek, és annak, hogy a Honda hátsó negyede szinte porrá égett.

Az első slovakiaringi futam pontszerzői

  1. Tiago Monteiro, Honda
  2. Mehdi Bennani, Citroën
  3. Rob Huff, Honda
  4. Gabriele Tarquini, Lada
  5. José María López, Citroën
  6. Michelisz Norbert, Honda
  7. Yvan Muller, Citroën
  8. Tom Chilton, Citroën
  9. Fredrik Ekblom, Volvo
  10. Nicky Catsburg, Lada

* A futamról utólag zárták ki az eredetileg pontszerző Thed Björköt.

Kőkemény versenyzés jött másodikra

A második futamon nem volt gond a rajtautomatikával, de az első kanyar végén így is csak a hatodik volt a negyedik helyről induló magyar pilóta, pont a két gyári Honda mögé kerülve. Az élen a két gyári Citroën között meg tudott tapadni Nicky Catsburg a Ladával, sőt, amikor Muller a két Hondával küzdve kicsit lement a pályáról, a fiatal holland a címvédő Lópezzel óriási csatában került az élre.

A Lada-Citroën kettős mögött autózó Honda-vonatban Michelisz folyamatosan nézte, mikor tudná megtámadni Huffot, miközben Monteiro azért ment, hogy a dobogón még előrébb léphessen.

Az élen Catsburg egyre nagyobb előnybe került, a 80 kilós büntetősúly alatt a citroënes López inkább csak feltartotta a Hondákat, amik mögé megérkezett Thed Björk a Volvóval, igazán viszont senki nem tudott támadni, bár López nagyon türelmetlenül ment a Lada mögött.

Michelisz is inkább Rob Huff hibájából került előre, az angol nagyon elrontott egy kanyart és a kavicságyban kötött ki. Az utolsó előtti kör legvégén aztán López támadásba lendült és el is ment az egyre lassuló Lada mellett, sőt, rövidesen Monteiro is követte. Michelisz is csatlakozott volna, de túl erőszakosan harcolt Catsburggal, hogy megsérült a Honda jobb eleje, a kerék le is vált, így a leintésig Björk is el tudott menni mellette, és csak az ötödik lett a magyar.

Frissítés: a leintés után derült csak ki viszont, hogy a svéd kocsijában a motor levegőszűkítője túlságosan kitágult a második futam végére, és bár ezzel nem került előnybe, de a szabályzat szerint vétséget követett el, így kizárták mindkét versenyről, vagyis Michelisz megörökölte a negyedik helyet.

Összetettben viszont így is javított Michelisz, aki a csapattárs Monteiro és a címvédő López mögött harmadik helyen érkezik jövőt hétvégén a Hungaroringre: a portugálnak 77, az argentinnak 76, a magyar versenyzőnek 52 pontja van.

A második slovakiaringi futam pontszerzői

  1. José María López, Citroën
  2. Tiago Monteiro, Honda
  3. Nicky Catsburg, Lada
  4. Michelisz Norbert, Honda
  5. Yvan Muller, Citroën
  6. Mehdi Bennani, Citroën
  7. Tom Chilton, Citroën
  8. Fredrik Ekblom, Volvo
  9. Tom Coronel, Chevrolet
  10. John Filippi, Chevrolet

* A futamról utólag zárták ki az eredetileg pontszerző Thed Björköt.

Rovatok