Index Vakbarát Hírportál

Véletlenül megnyerte a 100. Indy 500-at az F1-ből elzavart újonc

2016. május 30., hétfő 11:31

Alex Rossi tavaly öt Forma-1-es Nagydíjon indulhatott el a Manor-Marussia színeiben, miközben a GP2-t végigvezette, második lett a pontversenyben. Aztán vasárnap megnyerte a 100-adszor megrendezett Indianapolis 500-at, pedig életében először indult el rajta.

Két éve a Caterhamnél volt tesztpilóta az F1-ben, idénre a Manornak sem kellett, így hazament Amerikába, és az Indy Carban helyezkedett el. Az Indy 500 volt az ötödik futama a sorozatban, első pontját az előző versenyen hozta össze egy 10. hellyel.

Semmi sem utalt arra, hogy dobogós lesz Indianapolisban, 11.-nek kvalifikált, majd négy körrel a vége előtt még nyolcadik volt. Akkor viszont mindenki kiállt előle tankolni, így az élen találta magát az utolsó két körre.

Úgy 50 körrel korábban ugyanis volt egy sárga zászlós periódus, amikor majdnem az egész mezőny tankolt, ő viszont nem. Néhány körrel később, zöld zászlónál ment ki, úgy tűnt, a taktikai hiba miatt minden esélye elszállt, komoly hátrányba került. Csakhogy akik a sárgánál tankoltak, nem bírták üzemanyaggal a célig, és az utolsó körökben a depóba kényszerültek egy gyors újratöltésre.

Ő nem, így kvázi begurult a célba, óriási előnnyel - 5 másodperc - győzött. Ki volt számolva, kocsija a levezető körön állt le, akkor fogyott ki belőle az üzemanyag.

24 évesen Indy 500-győztes lett, 2001, Helio Castro-Neves óta az első, aki újoncként tudott nyerni, a verseny történetében a hetedik.

A depóban alig tudta elhinni, hogy ő győzött, első megszólalása abszolút őszinte volt:

Fogalmam sincs, hogy hoztuk ezt össze.

Rovatok