Index Vakbarát Hírportál

Nincs tükröm, sorry

2017. augusztus 7., hétfő 21:19

Marc Márquez nyerte a hétvégi esős MotoGP-futamot Brnóban, ez volt az idei harmadik futamgyőzelme (sorban a második), amivel az összetettbeli előnyét is növelni tudta. Az eső, illetve az amiatt alkalmazott motorcsere viszont hozott némi kavarodást, a boxban Aleix Espargarónak és Andrea Iannonénak  sikerült majdnem összeütköznie.

A versenybírók az Aprilia-motoros Espargatót látták hibásnak, háromhelyes büntetést kapott a nem biztonságosnak talált manőver miatt, ami miatt Iannone elesett. A büntetés ellenére Espargaro a nyolcadik lett, Iannone viszont csak a 19. helyen ért célba.

A bajt az okozta, hogy a MotoGP-ben nem szakítják meg piros zászlóval a futamot, amikor változnak a körülmények, tehát száraz pályán kezd el esni az eső, vagy épp az esős rajt után szárad fel nagyon gyorsan az aszfalt, hanem ilyenkor a szerelők előkészítik a tartalékmotort, amire csak át kell pattanni. Eközben indították el rossz ritmusban Espargarót, aki így vélekedett az esetről utána: "örülök, hogy Andreának nem lett komoly baja, elég ijesztő esés volt, de nem sokat tehettem. Nincs tükör a motoron, a csapat hibája volt. De amikor ők hibáznak, az az én hibám is, úgyhogy elnézést kérek Andreától."

Espargaro azt is kiemelte, hogy pont az ilyen esetek miatt talán felül kellene vizsgálni a mostani rendszert, hogy a jövőben elkerüljék az ilyen közeli szituációkat, és valami olyasmit kellene bevezetni, mint a World Superbike-bajnokságban, ahol egy kiállást imitálnak egy minimális várakozási idővel, ettől mindenki nyugodtabb, mert mindenkinek ugyanannyi időt kell a boxban töltenie, nem lehet kapkodni.

A fékezés közben eleső Iannone ugyan megúszta sérülés nélkül, de közben megrongálta csapattársa, Alex Rin épp előkészített motorját, vagyis nem jártak túl jól.

Rovatok