Index Vakbarát Hírportál

A versenybírókon múlik, folytathatják-e Szalayék a Dakart

2018. január 10., szerda 09:07

Nehéz döntést kellett meghoznia a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettősnek a Dakaron. Miután a sorban harmadik napon a harmadik önindítójuk ment tönkre, két választásuk maradt: vagy kikanyarodnak két ellenőrzőpont között a műútra, vagy újra a sivatagban éjszakáznak. Mivel a negyedik szakaszt utolsóként kezdték meg, és nem jött mögöttük senki, aki behúzhatta volna őket a célba, az előbbi mellett döntöttek, így viszont a versenybírók döntésén múlik, folytathatják-e a Dakart, olvasható a páros összefoglalójában.

Szalayék már a negyedik szakasznak is nehézségek árán tudtak nekiállni, egész este szerelni kellett a dűnéről leesett Opelt, aminek aztán útban a tábor felé leállt az egyik hengersora is, így újabb szerelés, majd gyors rajt következett.

A negyedik szakaszon aztán kilyukadt a hűtőtartályuk, a gondot csak a második ellenőrzőpontra visszakanyarodva, egy versenybíró ötletével tudták megoldani: az egyik lámpatartó csavarral tömték be a lyukat.

Az újabb probléma a dűnék között érte őket, Szalay egy hirtelen feltűnő kamion miatt megállt, lefulladt, de nem sikerült újra beindítani a kocsit. A kamion ugyan segített nekik elindulni, de addigra már kezdett lemenni a nap, így

Túl nagy kockázatvállalást jelentett volna, ha egy szál egyedül bemegyünk a dűnék közé a vaksötétben, főleg úgy, hogy senkire sem számíthattunk, egyszerűen azért, mert mögöttünk már nem jött senki

– mondta Bunkoczi.

Szalayék a versenybírók döntésében bízhatnak, hogy folytathassák majd a versenyt. Mivel a negyedik szakaszon azoknak, akik este hatig nem érték el a harmadik ellenőrzőpontot, kötelező volt a műúton kikerülni a dűnéket, van esélyük arra, hogy büntetéssel versenyben maradjanak, bár Szalayék helyzete némileg eltér a kötelezően kerülőkétől.

Eredmények, 4. szakasz, San Juan de Marcona és környéke, 444 km

autósok

  1. Sebastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói, Peugeot) 3:57:53 óra
  2. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Peugeot) 1:35 perc hátrány
  3. Stephane Peterhansel, Jean Paul Cottret (francia, Peugeot) 3:16

Összetettben: 1. Peterhansel, Cottret 10:36:07 óra, 2. Loeb, Elena 6:55 perc hátrány, 3. Sainz, Cruz 13:06 p. h.

motorosok

  1. Adrien van Beveren (francia, Yamaha) 4:08:23 óra
  2. Xavier de Soultrait (francia, Yamaha) 5:01 perc hátrány
  3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 7:10 p. h.

...79. DÉSI JÁNOS (KTM) 2:26:21 óra hátrány

Összetettben: 1. Van Beveren 11:03:23 óra, 2. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 1:55 perc hátrány, 3. Kevin Benavides (argentin, Honda) 3:15 p. h., ...87. DÉSI 7:47:41 óra hátrány

A mezőny Perun, Argentínán és Bolívián halad keresztül, 9000 kilométert teljesít, és 14 szakasz után január 20-án az argentínai Córdobában ér célba.

Szerdán a San Juan de Marcona és Arequipa közötti 932 kilométeres etap vár a versenyzőkre, ebből 268 kilométer lesz a gyorsasági, írja az MTI a következő szakaszról.

(Borítókép: Frederic Le Floc/dakar.hu)

Rovatok