Index Vakbarát Hírportál

300 km/h-t bír a Forma-E űrhajókocsija

2018. február 1., csütörtök 09:29

A héten mutatták be a Forma-E második generációs kocsiját, a Gen2-t, ami a 2018-19-es szezontól kerül a sorozatba, vagyis már idén versenybe áll. A bemutatókor elárulták, hogy megnövelték az energiakapacitását, így kibír egy teljes futamot, illetve az energiatárnak köszönhetően nőtt a kocsi végsebessége is.

Hogy mennyire? A tavalyi bajnok Lucas di Grassi árulta el az Autosportnak, hogy az eddigi 225 km/h-s tempóról 300 km/h-ra nő a végsebesség, a teljesítménye pedig 335 lóerőre ugrott, az időmérő-módban pedig plusz 67 lóerőt bír majd a kocsi.

"Sokkal hatékonyabb és erősebb az új autó" – mondta Di Grassi, aki szerint a gyorsabb tempó miatt a következő szezonra át is rajzolhatnák a pályákat, hogy több és hosszabb egyenes legyen a futamokon. 700-800 méteres gyorsítókat szeretne, hogy látszódjon az új sebesség.

Di Grassi szerint egyébként sem fair, hogy a versenypályákra épített F1 és Le Mans-i prototípuskocsikkal hasonlítják össze az FE gépeit, a két kategória ugyanis teljesen más, az FE direkt városi pályákra tervezte a kocsit, míg egy F1-autó végig sem tudna menni rendesen például a párizsi FE-pályán.

Rovatok