Index Vakbarát Hírportál

MotoGP: Márquez bírta jobban a thrillert, ötödször is világbajnok

2018. október 21., vasárnap 08:00

Két céllal érkezett a Honda-motorversenyző Marc Márquez Motegibe a MotoGP Japán Nagydíjára: végezzen a top háromban és végezzen Andrea Dovizioso előtt, és akkor már három futammal a szezon vége előtt bajnok lehet.

A terv némileg megnehezedett, amikor a szombati időmérőt Dovizioso nyerte, Márquez pedig csak a hatodik lett, de a spanyol a rajt után egyből elkezdte a felzárkózást, részben Yohann Zarcónak és Maverick Vinalesnek köszönhetően, akik nagyon elszúrták a rajtot, és visszaestek. Márquez villámgyorsan csatlakozott az élmezőnyhöz, amit Divizioso vezetett – a spanyol kétszer is az olasz ducartis elé tudott kerülni a 9-es kanyarban, másodikra pedig már meg is tartotta az első helyet, ekkor már csak 4 kör volt hátra.

Innen már Doviziosónak kellett kockáztatni, de túlvállalta magát, az utolsó előtti körben bukott, így Márqueznek jelezték is a célegyenesben, hogy hogy csak végig kell érnie, nyugodtan vegye vissza a tempót.

Dovizioso bukása után Márquez simán nyert, és 25 évesen megszerezte ötödik MotoGP-bajnoki címét, amivel beérte az örökranglistán az ausztrál Mick Doohant, aki 1994-98 között hozott össze mesterötöst. Márquez előtt már  csak a hétszeres bajnok Valentino Rossi, illetve az 1960-70-es évek nagymenője, a nyolcszoros győztes Giacomo Agostini áll.

A dobogóra Márquez mögött Cal Crutchlow és Alex Rins értek fel.

Márquez nyolcadik futamgyőzelmét szerezte a szezonban, ahogy korábban, úgy most is sorokba rendezte azt, előbb egy mesterhármast hozott össze a 3-5. futamokon, majd a holland, német versenyeken duplázott, most pedig az aragóniai és a thaiföldi versenyek után nyerte sorban harmadik futamát.

Rovatok