Index Vakbarát Hírportál

A magyar pilóták nagyot villanhatnak a motorsportos olimpián

2019. június 17., hétfő 15:00

Múlt pénteken jelentette be a Motorsport Világtanács, hogy 2019 őszén új sorozatot indít az olimpia mintájára, ahol a különböző nemzetek küzdhetnek majd meg hat különböző motorsportos szakágban (GT, Forma-4, túraautó, drift, gokart, szimulátor).

A Motorsport Játékok mintáját a 2018-ban kezdett FIA Nemzetek Kupája (NK) jelenti, ahol GT-kategóriában versenyeztek az indulók, és végül Törökország nyert Nagy-Britannia és Dánia előtt.

2019-ben viszont bővül a repertoár, a GT mellett öt másik kategóriában nevezhetnek majd a versenyzők, ráadásul magyar szempontból erősséget jelentő öt kategóriát nevezett meg az FIA, mondja Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke, aki szerint GT kivételével minden ágban lehet magyar induló a Róma melletti Vallelunga versenypályára tervezett eseményen.

Bár a szakmán már a pénteki bejelentés előtt elindultak az egyeztetések, így Oláht sem érte váratlanul a Motorsport Játékok indítása, a legfontosabb részleteket még most dolgozza ki az FIA, így a magyar szövetség is tovább információkra vár, hogy léphessen. Ha minden megérkezik az FIA-től, az MNASZ még júniusban kidolgozza a magyarországi válogató kereteit – Oláh elmondása szerint mindenki szabadon pályázhat majd, a válogatást pedig az MNASZ végzi majd.

Arról egyelőre még nincs információ, hogy az adott országok hány indulót nevezhetnek, és hogy rájuk milyen további, várhatóan regionális válogató vár még, illetve azt sem tudni még, hogy az adott kategóriákon belül milyen eszközökkel mérhetik össze tudásukat a nevezők, bár ez is változhat kategóriánként.

„A szimulátor ugye adott, az FIA-nak két platformja van, amiben versenyeztet, ezek képezhetik majd a válogató alapját. Gokartban és F4-ben is várhatóan egységes versenygépek lesznek majd, a GT, túraautó és drift szakág gépparkja kérdőjeles még, de könnyen lehet, hogy az FIA Nemzetek Kupájánál is partner SRO segíti majd a nemzetközi szövetség munkáját versenyautókkal” – mondja Oláh.

Az idő szűkössége miatt idén arra fókuszál majd az MNASZ, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtse meg a válogatóhoz, hogy azon a legszélesebb kör vehessen részt, 2020-tól kezdve viszont, ha lehetőségük lesz rá, megpróbálják majd egy nagyobb, nyilvános, egy helyszínre szervezett eseménnyé duzzasztani a válogatót.

Nem a gépekről, a nemzetekről szól

Ahogy a Nemzetek Kupájában, úgy a Motorsport Játékokon is az induló országokon és pilótáikon lesz a hangsúly, nem a privát csapatokon, vagy azon, hogy ki milyen versenyautóval indul.

Így mind az autók, mind a versenyzők overalljának mintája az országokat képviseli majd, ahogy azt a NK első versenyén is látni lehetett.

A magyar rendezés is a tervek között

A hat szakág évről évre némileg változhat, 2019-re például szeretett volna valami offroad jellegű versenyt az FIA, ám ilyen futamra nem alkalmas a vallelungai pálya. A későbbiekben viszont, ha olyan helyszínt választanak, akkor változhat a Motorsport Játékok programja, hogy a lehető legtöbb kategória képviseltethesse magát, így a ralikrossz, autókrossz, vagy a rali is bekerülhet a programba.

Oláh az Indexnek megerősítette, hogy az MNASZ tervei között szerepel az is, hogy Magyarországra hozzák a Motorsport Játékokat. A lehetséges helyszínek között a Hungaroringet, illetve a várhatóan 2021-re elkészülő nyíregyházi motorsportos arénát nevezte meg.

(Index/MTI)

Rovatok