Index Vakbarát Hírportál

Súlyosan megsérült, élet-halál között lebeg Szvoboda Bence

2023. június 12., hétfő 18:05

Súlyos sérülést szenvedett a 31 éves Szvoboda Bence tízszeres magyar és kétszeres cseh bajnok motorversenyző egy csehországi motokrosszbajnokságon. A versenyző élet-halál küszöbén van.

Minderről a HTS Team csapatának Facebook-oldalán számoltak be. Azt írták, hogy a közösségi médiában egyesek már Szvoboda Bence halálhírét is terjeszteni kezdték, de ez nem igaz.

Azt írták: „A Szvoboda családdal egyetértésében a következőket tudjuk elmondani: Bence a fejét ért ütés hatására eszméletét vesztette a pacovi versenypályán. A prágai kórházban életmentő műtétet hajtottak rajta végre.

A mai vizsgálatok során megállapították, hogy az agyi funkciói nem működnek. A szervezete még küzd az életben maradásért, ami jelen pillanatban megjósolhatatlan, hogy meddig fog tartani. Bence még nem tekinthető halottnak

– fogalmaztak. 

Hozzátették, „a szülei ott vannak mellette a kórházban, hogy az utolsó pillanatig segítsék fiukat. A követőket, barátok, rajongókat, a média munkatársait megkérjük, hogy addig ne hozzanak semmit nyilvánosságra a social médiában, amíg a csapat hivatalos felületein nem közöljük a híreket!”.

Így történhetett a baleset

A csapat oldalán egy korábbi posztban azt írták, hogy a vasárnapi cseh bajnoki verseny első futamában Szvoboda Bence elesett, és a mögötte érkező versenyző elgázolta.  A német Crossmagazin.de úgy tudja, hogy a baleset idején Szvoboda a harmadik helyen állt, és több, őt követő versenyző is áthajtott rajta.

A pacovi verseny közösségi médiás oldalain a történtekről egyelőre semmit sem közöltek, csak a verseny kezdetéről adtak hírt a minap egy videóval. 

Egy másik, a YouTube-ra feltöltött rövid videón annyi látszik, hogy a rajt után nem sokkal az első két versenyző elhúzott a mezőny előtt, és az őket némi lemaradással követő harmadik versenyző mögött elég sokan gyűltek össze (persze nem biztos, hogy akkor már Szvoboda Bence állt a harmadik helyen). 

Nagyon fiatalon írt történelmet

Szvoboda Bence már 2011-ben, 19 évesen is történelmet írt azzal, hogy egy német futamon ő lett az első magyar motoros, aki a motokrossz-szakágban vb-pontokat szerzett. 

Nem tudom elmondani, mennyire boldog vagyok, és mennyire megkönnyebbültem. Nagyon nehezen jött össze a világbajnoki pont, de megcsináltam, és ennek nagyon örülök!

– mondta akkor. Legutóbb, 2019-ben arról írtunk, hogy megnyerte a cseh bajnokságot.

Rovatok