Index Vakbarát Hírportál

Lewis Hamilton megnyílt a mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmeiről

2024. szeptember 30., hétfő 06:56

Lewis Hamilton, a Mercedes Formula–1-es pilótája évek óta mentális problémákkal küzd. Elmondása szerint ennek oka az autóversenyzés, valamint az iskolában elszenvedett zaklatás.

Lewis Hamilton elmondta, hogy élete nagy részében küzdött a mentális egészségével, amelynek fő oka az autóversenyzés okozta nyomás és az iskolában elszenvedett zaklatás – írja a Sky News.

A 39 éves brit autóversenyző a Formula1 történetének egyik legsikeresebb pilótája, aki rekordot jelentő hét világbajnoki címet nyert. A Stevenage-ben született versenyző több F1-es futamot nyert (105), mint bárki más, és ő tartja a legtöbb pole-pozíció (104), valamint a legtöbb dobogós helyezés (201) rekordját is.

Karrierje sikerei ellenére azonban elmondása szerint a húszas éveiben volt néhány nagyon nehéz szakasza, és elismerte, hogy egész életében mentális problémákkal küzdött.

Volt depresszióm. Már nagyon korán, 13 éves koromban. Azt hiszem, a versenyzés és az iskolai küzdelmek, valamint a zaklatás miatt. Nem volt kivel beszélnem

– mondta Lewis Hamilton. 

A hétszeres világbajnok elárulta, hogy élete a 2020-as koronavírus-járvány idején változott meg, amikor egy lelkiismeret-furdalásos időszakot követően hajnali 5-kor kelt fel, hogy futás előtt meditáljon. Annak ellenére, hogy kezdetben nehezen találta meg a békét, azt mondta, hogy az új rutin „igazán nagyszerű módja volt annak, hogy kapcsolatba kerüljek önmagammal, a belső érzéseimmel, és megértsem, mire vagyok képes”. 

Arra a kérdésre, hogy járt-e valaha terapeutánál, Lewis Hamilton így válaszolt: „Beszéltem egy nővel, évekkel ezelőtt, de az nem igazán segített. Ma már szeretnék találni valakit.”

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.  Személyesen az önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok