Index Vakbarát Hírportál

Magyarország sportnemzet, ezért nem indultunk a téli paralimpián Szocsiban

2014. március 12., szerda 18:46

Bár szabadkártyát is kértek a magyar sportolóknak, végül egyetlen paralimpikonunk sem indult el a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) döntése miatt. Sportszakmai, takarékossági és blődnek ható indokot is találtak, ez persze nem boldogítja az indulásra készült alpesi sízőt.

„Az az eljárás, hogy egy sportoló kvalifikáció híján szabadkártyával jusson ki az olimpiára az épek körében sem szokatlan, az pedig nyilvánvaló, hogy a magyar sísport nem világszínvonalú. A szabadkártya intézménye viszont lehetővé tette volna, hogy a magyar közönség szurkolhasson annak az egyetlen látássérült magyar síelőnek a sikeréért, aki a világ mindössze négy teljesen vakon síelő sportolóinak egyike" – írta még januári közleményében Balogh Zsolt, aki paralimpiai indulásban reménykedett.

Négy évvel ezelőtt az MPB két sportoló kijuttatását tervezte Szocsiba, Dani Gyöngyi és Balogh szeretette volna megszerezni a kvalifikációt. Dani decemberben jelentette be, hogy gyermeket vár, így az ő szereplése fel sem merülhetett, míg a látássérült Baloghnak nem sikerült megszerezni a kvalifikációt. Az olimpia előtt néhány hónappal a biatlonista Lőrincz Krisztina is jelezte indulási szándékát, de nem tudott kvalifikációs versenyen részt venni.

Így Balogh Zsolt maradt az egyetlen versenyző, aki szabadkártyásként indulhatott volna Szocsiban. A síző erre is készült, de az MPB meg sem várva a nemzetközi szövetség döntését úgy határozott, nem indul magyar sportoló Szocsiban.

A témáról szóló sajtótájékoztatón több indok is felmerült. „Magyarország a sportnemzetek között tartja számon magát, és ez minőségi elvárásokat is támaszt velünk szemben. Miután láttuk, hogy Miklós Edit szintű eredményt nem tudunk elérni, lemondtunk az indulásról” - mondta Gömöri Zsolt, az MPB elnöke.

Gömöri szerint nem lett volna jó, ha „kimegy egy sportoló, megérzi a szellemiséget, megelégszik azzal, hogy kijutott a paralimpiára, utána pedig visszaesik a motiváltsága.” AZ MPB-elnök szerint nem szabad egy-egy sportolóra fókuszálniuk, szélesítenünk kell a bázist, és már a következő paralimpiára készülve szakmai programokra kell költeniük. A paralimpiára szánt összegből a síelők is tovább tudnak edzőtáborozni.

A Szocsitól való távolmaradást az MPB forráshiánnyal is indokolta, ha csak egy versenyzőt is neveztek volna, akkor is legalább hat-hét főt kellett volna kiküldeni. Balogh esetében társsíelőre is szükség van, emellett orvos, edző is utazott volna, valamint sportdiplomatáknak is helyet kellett volna adni a hivatalos delegációban. Gömöri azt mondta, nehéz lett volna elfogadtatni a közvéleménnyel, hogy egy versenyző miatt ilyen sok pénzt költenek az utazásra, ehelyett inkább úgy döntöttek, hogy a speciális olimpiára és a szervátültetettek versenyeire csoportosítják át a forrásokat. „Fel kellett volna élni a jövőnket, ha az indulás mellett döntünk”

Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke, aki az MPB-nek is tagja, nem mindenben osztotta Gömöri véleményét. „Mi igyekszünk minden fiatalt eljuttatni világversenyre. Még ha gyengén szerepelnek is, ez az egyetlen lehetséges útja annak, hogy találkozzanak azzal a szinttel, amit elérendő célként tűzhetnek ki maguk el. Akit ez demotivál, az enélkül is abbahagyná a sportot.”

Rovatok