Index Vakbarát Hírportál

Ittak, dohányoztak, 180 millióban pókereztek a buddhista szerzetesek

2012. május 13., vasárnap 12:16

Néhány nappal a legszentebb buddhista ünnep, Buddha születésének évfordulója után robbant ki hatalmas botrány Dél-Korea egyik legnagyobb buddhista rendjének, a 10 millió tagú Jogye rend néhány tagjának botrányos viselkedése miatt.

Egy rejtettkamerás felvételen látható, ahogy hat buddhista szerzetes egy tóparti luxusszállodában alkoholt fogyaszt, dohányzik és illegálisan pókerezik. Utólag kiderült, nem is akármilyen tétben, ugyanis mintegy 180 millió forintnyi pénz cserélt gazdát, írja Póker Akadémia.

A botrány kitörése után a Jogye rend feje bocsánatot kért követőiktől, és hangsúlyozta, már vizsgálják az ügyet. „Elnézést kérünk a rendünk néhány szerzetesének viselkedéséért. A botrányt okozók vizsgálat alatt állnak és a buddhista szabályok szerint fogjuk megbüntetni őket, amint a teljes igazság kiderült” – mondta Jaseung, a rend vezetője.

A közlemény után a szerzetesek rögtön kiléptek a rendből, és a rejtett felvételt megtaláló társuk, Seongho is nyilatkozott a botrányról. „A buddhista szabályok azt mondják, ne lopj. Nézzék meg, mit csináltak a hívők pénzével. A 13 órás pókerezés alatt több mint 1 milliárd won cserélt gazdát".

A vádakat egyik sem tagadta, ám megemlítik, hogy a rejtett kamerát valószínűleg szánt szándékkal helyezték el a szállodában, hogy kiiktassák őket a rendből. A rend is egyetért abban, hogy a kamera elhelyezése is törvényszegés volt, így ki akarják vizsgáltatni, ki helyezte el azt a szállodában.

Rovatok