Index Vakbarát Hírportál

Lance mindent eltervezett, titkol valamit

2013. január 24., csütörtök 16:30

Az egyik legeredményesebb női pókerjátékos, Liv Boeree a testbeszéd alapján elemezte az Armstrong-interjút, amiben a kerékpáros bevallotta, hogy az 1990-es évek közepétől doppingolt, és Tour de France-győzelmeit is illegális teljesítménynövelőkkel szerezte. Bár Armstrong súlyos beismerést tett, még mindig nem mondta el a teljes igazságot.

A brit The Telegraph magazin felkérte az EPT-bajnok Liv Boeree-t, hogy a testbeszéd alapján elemezze az interjút. Az asztrofizikus végzettségű pókerprofi minden idők egyik legeredményesebb női pókerese, teljes élőtorna-nyereménye jelenleg 2,2 millió dollár (körülbelül 465 millió forint), írja a Pókerakadémia.

„Mint profi pókeres az a munkám, hogy hiányos információk alapján hozzak döntéseket. Ezen információk jelentős része a nonverbális kommunikációból származik. Jellemzően kevés jelentőséget tulajdonítok annak, mit mond az ellenfelem, ehelyett arra figyelek, mit mond a testbeszéde. Amikor megnéztem az interjút, az első benyomásom az volt, hogy Lance ideges és feszült."

„Persze teljesen érthető, hogy nyugtalanította az interjú. A testtartása merev volt, jól látható, mennyire megfeszíti a vállát, és gyakorlatilag az egész interjú alatt nem mozdult ebből a helyzetből. Az ujjait szorosan összefonva tartotta, ez tipikus jele annak, amikor valaki igyekszik szabályozni magát."

„A pókerasztalnál rendkívül fontos, hogy ne csak a stresszhelyzetben figyeljük meg az ellenfelet, hanem előtte és utána is. Mindvégig feszült és ideges, vagy csak amikor játékban van? Vagy akkor sem mindig, csak bizonyos leosztásoknál? Lance-nél egyértelmű, hogy bizonyos kérdéseknél kényelmetlenebbül érezte magát."

„A legkényelmetlenebb helyzetben egyértelműen akkor volt, amikor Oprah megkérdezte, gyakorolt-e nyomást a csapattársakra, hogy doppingoljanak, majd szembesítette az egyik csapattárs, Christian Vande Velde közleményével. Megállt egy kicsit, hogy gondolkodjon, majd vehemensen tagadni kezdett. A pillanat törtrészéig a megvetésre utaló csücsörítés volt leolvasható a szájáról, és nehezen tartotta a szemkontaktust a tagadást követő pillanatokban. A pókerben gyakori, hogy a játékosok igyekeznek megtéveszteni ellenfelüket az arckifejezésükkel, de a rövid, ösztönös mozdulatok, másnéven mikrokifejezések könnyen felfedik a valódi érzelmeket."

„Véleményem szerint bár Lance néhány hihetetlenül súlyos beismerést tett az évekig tartó hazugságok után, de a teljes igazságot nem tárta fel Oprahnak és a nézőknek. Egyértelműen látszik, hogy felkészült a legnehezebb kérdésekre, és precízen megtervezte, mit fog mondani. Ha valaki zsetonokkal blöfföl, a végrehajtás többnyire kimért és pontos, és jellemzően szünet, némi töprengés előzi meg. El kell kapni azokat a jeleket, amelyek valamiért nem illenek a képbe, ezeket kell gondosan kiértékelni" - mondta Boeree.

A NOB-elnök további neveket és részleteket akar

Jacques Rogge úgy véli, Armstrongnak meg kell neveznie azokat az embereket, akik rajta kívül érintettek voltak a hozzá kötődő doppingbotrányban. „Jogos az igény, hogy minél többet megtudjunk a módszerekről és arról, hogyan volt lehetséges végrehajtani a csalást" - fogalmazott a belga sportvezető, hozzátéve, utóbbi kérdésre a válasz a doppingellenőrzés hibájában, vagy a tiltott szereket használók tökéletesen kidolgozott rendszerében keresendő. "Egyáltalán, ki biztosította a doppingszereket?" - tette fel a kérdést Rogge, aki felszólította a kerékpárost, hogy ötkarikás érmét mielőbb juttassa vissza a NOB-nak.

Rovatok